Känslosamma och hårda ord mot ord i senaten

Av:  TT TT

Christine Blasey Ford när torsdagens för hör inleddes.
Christine Blasey Ford när torsdagens för hör inleddes.
HD-domarkandidaten Brett Kavanaugh. Arkivbild.
HD-domarkandidaten Brett Kavanaugh. Arkivbild.

Psykologiprofessor Christine Blasey Ford gjorde ett mycket övertygande intryck i utfrågningen i justitieutskottet i USA:s senat.

Hon pekade tveklöst ut HD-domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp.

Han å andra sidan gick på en stark offensiv i sitt totala förnekande.

Ford såg nervös men samlad ut när utfrågningen inleddes klockan 10 lokal tid.

– Jag är skräckslagen.

Egentligen ville hon inte framträda offentligt och för alltid bli ett namn och ansikte i modern amerikansk politisk historia.

– Jag är här för att jag anser att det är min medborgerliga plikt att berätta vad som hände med mig medan Brett Kavanaugh och jag var i gymnasiet.

– Jag trodde att han skulle våldta mig och jag trodde att han skulle kunna råka döda mig, sade hon med en röst på väg att spricka under den detaljerade berättelsen om vad som hände på en tillställning 1982 i Maryland nära Washington, i ett rum där Kavanaugh och hans kamrat ska ha dragit in henne.

Nekar i sten

Åtskilliga timmar senare var turen kommen till Kavanaugh som kom till utskottet på Capitol Hill hand i hand med sin fru.

Hans inledande anförande stod i bjärt kontrast till Fords. Han såg närmast förbannad ut och tog stridslystet till orda:

– Jag var inte på den där festen.

– Jag har aldrig utsatt någon för sexuella övergrepp.

– Men jag ifrågasätter inte att dr Ford har blivit utsatt för det.

Han rasar mot att hans namn och familjen smutsats ned "för alltid" och att hans karriär är i fara efter all smutskastning som, helt väntat enligt honom, eskalerat sedan Fords anklagelser blev kända. Gråtande berättar han hur den tioåriga dottern reagerat.

Kavanaugh upprepar sitt "omedelbara, kategoriska och otvetydiga " förnekande. Han ägnar lång tid att inför utskottet dra sina meriter och all samhällsservice han ägnat sig åt.

Helt säker

Ford var 15 år 1982 – och Kavanaugh 17 år – och vågade inte berätta om det sexuella övergreppet för sina föräldrar. Först 2012 avslöjade hon händelsen under en terapisession, även om hennes make hade kännedom tidigare.

Efter att ha fått kaffe efter sitt inledande vittnesmål, och utskottet inlett själva förhöret, verkade Ford mer avspänd. På frågan om hon möjligen av misstag har tagit fel på förövarens identitet, svarade hon tveklöst:

– Absolut inte.

Hur säker är du?

– 100 procent.

Med sin expertis i psykologi förklarade hon för utskottet hur hjärnan fungerar och bevarar traumatiska minnen.

Ford gjorde också klart att hon var nykter vid tillfället och inte påverkad av mediciner. Däremot var Kavanaugh och hans kamrat mycket berusade, berättade hon.

"De skrattade"

Enligt Ford har övergreppet drastiskt påverkat hennes liv.

– De fyra första åren var värst. Jag hade vänskapsproblem med pojkar och studieproblem, säger hon och vittnar om panikångest, klaustrofobi och posttraumatiskt stressyndrom.

Vad är det värsta du minns av händelsen?

– Hur de skrattade åt mig.

Flera av utfrågarna underströk vilket civilkurage Ford visar som öppet ställer upp och vittnar vad hon utsatts för. En av de mest känslosamma var senator Richard Blumenthal från Demokraterna:

– Jag tror dig. Du har inspirerat och upplyst USA. Du har inspirerat och stärkt kvinnor att berätta om sina upplevelser och män att lyssna med respekt.

Tvingats flytta

Ford och hennes familj i Kalifornien har fått betala ett högt pris sedan det läckte ut att hon skrivit till en senator och berättat om Kavanaughs beteende. Hon har utsatts för dödshot och familjen tvingats flytta flera gånger.

Ford har uttryckligen bett om att få höras utan att Kavanaugh är närvarande. Efter drygt fyra timmar var utfrågningen klar för hennes del.

– Jag vill tacka för ditt vittnesmål och för ditt mod att komma hit i dag, sade den republikanske utskottsordföranden Chuck Grassley till henne.

Förhöret med Kavanaugh följer senare i kväll svensk tid. Inför det har han kategoriskt förnekat alla anklagelser.

Vägrar vittna

Utskottet har planerat en omröstning om Kavanaugh till fredag, men den kan komma att skjutas upp. Nästa steg är en omröstning om Kavanaughs nominering i hela senaten, sannolikt i nästa vecka.

Republikanerna har majoritet i utskottet och Demokraterna återkom i utfrågningen med hård kritik mot majoriteten för att inte ha kallat fler vittnen och inte uppmanat FBI att granska Fords påståenden. Senator Blumenthal talade om en mörkläggning orkestrerad av president Donald Trump.

Flera demokratiska senatorer poängterade också att Ford har genomgått lögndetektortest, bett om fler vittnen – Kavanaughs kamrat från den där kvällen vägrar att vittna – och experter på sexbrottsutredningar samt önskat en gedigen FBI-utredning. Inget av detta har Kavanaugh gjort.

Svänger Trump?

Intresset kring utfrågningen är enormt i USA eftersom den intimt rör landets maktdelningsprincip för presidenten, kongressen och Högsta domstolen.

Kavanaugh är en mycket konservativ ämbetsman. Godkänns han väntas USA:s nio domare i HD få en tydlig konservativ prägel. Det är något moralkonservativa Trumpväljare önskar men Demokrater fruktar, eftersom det kan innebära att exempelvis aborträtten rivs upp.

Trump följde utfrågningen från presidentplanet Air Force One, enligt Vita husets pressekreterare uppger AFP. Han ska inte ha talat med Kavanaugh de senaste dagarna.

Publisert: