MP: Alliansen ökar utsläppen med två miljoner ton

avJonathan Jeppsson

Med Alliansens klimatpolitik kommer koldioxidutsläppen att öka med två miljoner ton om året.

Det hävdar Miljöpartiet, som gjort en stor genomgång av Alliansens gemensamma klimatpolitik.

– De går på val på att montera ned det som betraktas som världens bästa klimatpolitik och ersätta det med en utredning, säger klimatminister Isabella Lövin.

C-ledaren Annie Lööf kallar Miljöpartiets uträkning för ”fulspel”.

Med mindre än vecka kvar till valdagen har Miljöpartiet granskat Alliansens gemensamma förslag för klimatet.

MP menar att Alliansens förslag kommer att innebära att utsläppen ökar med två miljoner ton per år.

– Ett 95-procentigt borttagande av Klimatklivet och en slopad flygskatt skulle leda till minst två miljoner tons ökning av utsläppen per år under kommande mandatperiod, säger Isabella Lövin.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Isabella Lövin (MP).

Hon menar också att de förslag som Alliansen nu kommer med dessutom innebär att 200 personer kommer att få gå från Naturvårdsverket.

– Kort sagt så har man få nya reformförslag och inga nya reformförslag som minskar utsläppen här och nu. Däremot har de gemensamma nedskärningar som är en tredjedel av den existerande klimatbudgeten.

”Monterar ned världens bästa klimatpolitik”

Miljöpartiet menar att de enda förslag som Alliansen lägger, som inte redan finns eller är under utredning, är att sänka elskatten för mindre fartyg, effektivisera miljöprövningar och utreda om skatten ska kunna sänkas på eldriven kollektivtrafik.

– De går på val på att montera ned det som betraktas som världens bästa klimatpolitik och ersätta det med en utredning och sänkt skatt på mindre fartyg, säger Isabaella Lövin.

Ulf Kristersson (M) har flera gånger upprepat att ni överens om målen, medan det är medlen ni är oense om. Om de nu säger att de kommer att hålla målen, är det inte på detta Alliansens förslag ska mätas?

– Vi har tittat på vilka verkningsfulla medel de har. Det finns inga förslag som minskar utsläppen.

”Inte sant”

Samtidigt så hävdar Alliansen att utsläppen nu ökar, medan de minskade under Alliansens tid?

– Det är för det första inte sant att utsläppen ökar, de har minskat med 1,4 respektive 1,6 procent de senaste två åren. Hon upprepar ständigt en felaktig uppgift. Tittar man på Naturvårdsverkets analys av detta, så handlar det om styrmedel som togs under 90-talet och att det har varit lågkonjunktur under lång tid under Alliansregeringen. När vi kom in i regering då var det tomt i byrålådorna på Miljödepartementet – det fanns inga nya stora reformförslag, säger Isabella Lövin.

Isabella Lövin menar att de olika bilderna kring om utsläppen ökar eller minskar beror på att SCB inkluderar bunkerolja i sina rapporter, vilket i sin tur beror på att det blivit skarpare regler för svavel i Östersjön.

– För att få gå i Östersjön måste fartygen sen 2015 ha renare bränsle. Det finns inte så många raffinaderier som gör denna olja, men det finns ett i Göteborg – så det har blivit en kraftig ökning av fartygsbunkring i Sverige, som då räknas på den svenska statistiken.

Vill ha mindre ”fulspel”

Annie Lööf säger i en skriftlig kommentar att partierna borde satsa mindre på ”fulspel”.

– Jag ifrågasätter inte Lövins miljöengagemang och det blir inte särskilt förtroendeingivande när hon ifrågasätter mitt, politiken skulle må bra om vi fokuserade mer på resultat för miljön och mindre på fulspel. Skillnaden mellan oss är att jag tror på ny teknik och nya innovationer som ger resultat på riktigt, men Lövin tror mer på symboler som nya skatter och nya förbud, säger Annie Lööf och fortsätter:

– När Centerpartiet hade miljöministerposten minskade utsläppen med nästan 20 procent. Vi vet hur man sänker utsläppen.

– Det Lövin struntar i att säga är att vi lägger förslag om en ny grön miljöteknik med minusutsläpp – enligt forskare vid  Chalmers kan denna teknik plocka bort en tredjedel av alla våra utsläpp. Det är Miljöpartiet helt häpnadsväckande kritiska till, säger Annie Lööf

ARTIKELN HANDLAR OM