Grekiska övärlden laddar för stormen Zorba – turister varnas

avAdam Westin

TUI uppmanar resenärer på Kreta och Zakynthos att hålla sig inomhus i dag.

Varningsnivån för åska är på maxnivå i södra Grekland.

– Man har surrat fast möbler ordentligt och personalen går och säger att man ska ta in bord och stolar, säger Mats Stråhl som laddar för stormen på Kreta.

Lugnet före stormen råder i Greklands södra övärld.

– Vi tänkte gå ut en sväng men jag vet inte när man måste springa tillbaka, säger Mats Stråhl från värmländska Kil, som besöker staden Chania på Kreta med sin fru.

Under lördagen väntas stormen Zorba att slå till med besked.

1 av 4 | Foto: Läsarbild
Mats Stråhl

TUI varnar sina resenärer

Stormen som fått namnet Zorba är en så kallad ”medicane”, en ovanlig och våldsam storm som slår till på hösten när vattnet fortfarande är varmt, och på många sätt liknar en tropisk cyklon.

Grekiska myndigheter uppmanar folk att hålla sig inomhus och svenska UD skriver att extrema väderförhållanden råder för Grekland. Färje- och flygtrafik kan påverkas och svenskar i Grekland uppmanas hålla kontakt med resebolag och följa lokala myndigheters anvisningar.

Resebolaget TUI har cirka 3 500 svenska resenärer på öarna Kreta och Zakynthos, som ser ut att drabbas hårdast. Där har man gått ut med en varning för hårda vindar, kraftiga regnskurar och tidvattensströmmar, turister uppmanas att vara försiktiga och hålla sig inomhus under stormen.

Även Apollo har meddelat sina gäster att stanna inne när vädret försämras.

Zorba har redan orsakat översvämningar i Tunisien och Libyen de senaste dagarna.

– Det är idag som Grekland kommer drabbas av det här ovädret. Den högsta varningsnivån är utfärdad i södra Grekland och då är det framförallt åskan som man varnar för, säger Christoffer Hallgren, meterolog på Foreca.

”Kan bli höga vågor”

Varningsnivån är den näst högsta för starka vindar i södra delarna av Grekland. Vindarna ser ut att komma upp i stormstyrka i byarna.

– Man får ha koll på vågorna också, det kan bli höga vågor på grund av det här djupa lågtrycket, säger meteorologen Christoffer Hallgren.

Redan i går var det ostadigt och blåsigt väder på Kreta, berättar Mats Stråhl på Kreta.

– Vi gick i gamla stan efter vattnet och vågorna slog in ganska så högt, de som stod och fiskade fick backa en bra bit. Vi har balkongen ungefär nio meter över havet precis intill vattnet så det blir ett spännande dygn, säger Mats Stråhl från Kil.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kreta

Grekland

AB Voice