1096 svenskar spårlöst borta

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

"Fruktansvärt att inte veta"

1 av 6
Frank Halltorp.

Varje år försvinner ett 30-tal svenskar spårlöst.

För de anhöriga finns bara obesvarade frågor kvar.

– Det är fruktansvärt att inte veta vad som hänt, säger Christina Ullsten, inspektör på Rikskriminalpolisen.

Varje år anmäls dryga 7 000 personer försvunna men de flesta hittas snabbt.

Det kan vara ungdomar som rymt eller äldre personer som förirrat sig i skogen, de som inte vet om att de är efterlysta och kanske rest utomlands, och en del invandrare som åkt till sitt hemland utan att meddela myndigheterna.

"Olycka i skogen"

Så finns det de som hittas döda.

– Många har råkat ut för en båtolycka eller gått genom en is. Andra har råkat ut för ett akut sjukdomsfall eller olycka i skogen och sedan inte hittas under en lång tid. Det finns även de som tagit sitt eget liv. Det är endast ett fåtal som har utsatts för ett brott, säger Christina Ullsten, inspektör på Rikskriminalpolisen och expert på försvunna människor.

Spårlöst borta

Sen finns de som aldrig hittas. Varje år förblir 25-35 personer försvunna och sammanlagt är 1096 svenskar fortfarande spårlöst borta.

– Det är viktigt att hitta de försvunna. Från början för att de kanske behöver hjälp och kan räddas, men sedan för att familjerna ska få svar. Det är ofta bättre att veta, säger Ullsten.

Här är några som fortfarande saknas:

Frank Halltorp, 24, Halmstad:

Frank försvann natten den 21 november 2009 i stadsdelen Söder i Halmstad. Han var på väg hem efter en fest när han senast sågs. Vid halv ett-tiden på natten pratade han på telefonen med en vän. Sedan dess har inte telefonen använts mer och inga pengar har tagits ut från Franks konto. Vad som hänt honom är en gåta.

Vid försvinnandet hade Frank på sig röda skor, svarta byxor, svart jacka med flera spännen, en t-shirt med japanska tecken. Han hade blonderat hår och en piercing i läppen.

Hans föräldrar har utlyst en belöning på 50 000 kronor för den som lämnar ett tips som gör att man hittar honom.

Yasmin Sassi, 19, Flemingsberg:

Yasmin skulle till tvättstugan på Terapivägen 18A i Flemingsberg utanför Stockholm och hämta tvätt.

Det var den 7 februari 2007, sedan dess har hon varit spårlöst försvunnen utan pass, pengar eller ytterkläder. Polisens utredare har arbetat utifrån flera olika teorier, men utan resultat. De tror nu att brott kan ligga bakom och att Yasmin inte längre är vid liv. Familjen tror att hon blivit kidnappad och hålls inlåst någonstans.

Sedan Yasmin försvann har hennes mobil varit avstängd, bankomatkorten oanvända och passet ligger hemma.

Annelie Ojonen, 25, Öland

Sensommaren 1997 försvann den då gravida kvinnan i Hässleby på Öland. Polisen ansåg försvinnandet mycket märkligt – Annelie hade inga kända kopplingar till hot eller våldsamheter. De misstänkte snabbt att hon mördats. Hennes bil var repad och en lampa sönderslagen, men i övrigt var spåren få. I dag betecknas ärendet som kallt. Men fallet med Annelie har engagerat många.

Max Alfredsen, 20, Sala:

Kvällen den 16 oktober 2009 var sista gången som någon hörde av Max Alfredsen. Han körde en kamrat från Sala till Fagersta. Max flickvän fick ett sms från kamraten att Max var på väg hem – men han dök aldrig upp.

Samma kväll, vid elva-tiden, hittades Max bil av en polispatrull. Den stod övergiven på en liten grusväg som går parallellt med länsväg 256. Ett stort men resultatlöst sökande med helikoptrar och hundar satte igång. En vecka efter det mystiska försvinnandet hittades Max skor cirka 20 meter från bilen.

Max Alfredsen är smalt byggd med mörkt hår. Han har en stor tatuering som täcker halsen och är mellan 175-180 centimeter lång. När han sågs senast hade han en vit t-shirt med grått tryck.

Pia Byström, 28, Hagfors:

En sen kväll i november 2000 lämnade Pia Byström sin man och två små barn i villan i Hagfors. Sedan dess har ingen sett henne.

Polisens insatser i den värmländska kommunen var massiva. Bland annat tömdes stora delar av Uvån.

Maud Johansson, 44, Motala:

Försvann i oktober 2005. Utredningen visade att Maud Johansson hade tagit bussen till Godegård norr om Motala, och troligtvis har hon inte tagit sig därifrån självmant. Polisen misstänker i dag att hon är mördad.

Sökandet, bland annat i en sjö, har varit resultatlöst. En manlig bekant satt häktad en tid.

Jasmina Jasharaj, 6, Sävsjö:

Jasmina försvann från sitt hem i Sävsjö 28 juli 1997. Strax innan sågs hon cykla tillsammans med en 41-årig man. Några dagar innan han kallades till förhörd brann ett ödehus i Sävsjötrakten. Polisen tror att branden var ett försök att undanröja spår efter Jasminas kropp. 41-åringen satt anhållen men släpptes i brist på bevis.

Om ingen mördare grips innan 28 juli 2022 preskriberas brottet.

Helena Andersson, 22, Mariestad:

Helena försvann efter att ha varit och dansat på stadshotellet i Mariestad 14 juni 1992. Hon sågs senaste gången i livet på torget vid tvåtiden på natten. Dagen efter hittades hennes skor och ringar i en skogsdunge, bara ett hundratal meter från hennes hem. Polisen inledde en mordutredning och spaningarna var intensiva. Utredningen är i dag nedlagd.

Publicerad: