Det blir inga fredssamtal

Palestiniernas president Mahmoud Abbas kommer inte att gå in i fredssamtal om inte Israel stoppar planerna att bygga 1 600 bostäder i det annekterade Östra Jerusalem. Det säger Arabförbundets ordförande.

– Den palestinske presidenten har beslutat att han inte vill gå in i förhandlingar nu. Den palestinska sidan är inte redo att förhandla under nuvarande omständigheter, säger Arabförbundets ordförande Amr Moussa.

Enligt Arabförbundets delegater hänger återupptagandet av fredssamtalen på om Israel stoppar bosättarexpansionen i Östra Jerusalem och de ockuperade områdena.

"De israeliska åtgärderna måste stoppas innan diskussioner kan föras om att återuppta samtalen, direkta eller indirekta", skriver Arabförbundet i ett uttalande.

Uttalandet var resultatet av ett extrainkallat möte med ambassadörerna från Arabförbundets 13 medlemsstater.

Den ultraortodoxe israeliske inrikesministern Eli Yishais godkände i tisdags 1 600 nya bostäder för ultraortodoxa judiska israeler i den palestinska delen av Jerusalem. Det skedde samtidigt som USA:s vicepresident Joe Biden besökte Israel och förklarade USA:s obrutna stöd för landet. Det skedde också samtidigt som USA med diplomatiska ansträngningar försökte förmå de skeptiska parterna i den långdragna konflikten att efter ett års stillestånd gå med på nya förberedande samtal.

Med Yishais utspel ser nu Bidens försök att återlansera fredssamtalen ut som ett misslyckande.

TT