Nyheter

USA-rättegång om Vilks skjuts upp

NYHETER

Rättegången mot Colleen LaRose – den 46-åriga amerikanska som är åtalad bland annat för att ha planerat att mörda den svenske konstnären Lars Vilks – är uppskjuten på obestämd tid.

På måndagen beslutade den federala domstolen i Philadelphia att målet är så komplicerat att försvarsadvokaterna för de två kvinnor som misstänks för terrorförberedelser – jämte LaRose även 31-åriga Jamie Paulin-Ramirez – behöver mer tid för att sätta sig in i det.

I mars beslutades att rättegången skulle inledas på måndagen. Men nyligen stod det klart att det i stället för en rättegång skulle bli ett förhör om målets förutsättningar.

Teg sig igenom förhöret

Det är bland annat kartläggningen av vad kvinnorna skrivit i sin kommunikation via internet som är omfattande att sätta sig in i.

Enligt lokala medier som var på plats i Philadelphia gav Colleen LaRose enstaka, rutinmässiga svar på domarens frågor.

Hennes medåtalade Jamie Paulin-Ramirez – som dock inte misstänks för att ha varit inblandad i mordplanerna på Lars Vilks – teg sig igenom förhöret. Hon hade fått rådet att tiga av sin advokat, som inte ville att hennes röst skulle kunna jämföras med röster på det inspelade bevismaterialet.

Mycket uppmärksamhet

Ingen av kvinnorna hade några anhöriga på plats i rättssalen. De riskerar långa fängelsestraff, i LaRoses fall upp till livstid.

Fallet har fått uppmärksamhet i amerikanska medier på grund av det unika i att "vanliga amerikanska kvinnor" anslutit sig till en grupp islamister.

TT

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter