Oljebolag anklagas för krigsbrott

Foto: Scanpix
Flyktingbarn från Sudan i närheten av Darfur, i april 2010.
NYHETER

Svenska Lundin Petroleum AB och konsortiet bolaget tillhörde i Sudan var delaktiga i krigsbrott och brott mot mänskligheten, enligt en ny rapport. Men bolaget tillbakavisar anklagelserna.

Bakgrunden är att 10 000 människor dödades och nära 200 000 tvingades på flykt i södra Sudan under 1997–2003. Sudanesiska soldater i samarbete med milis angrep och jagade bort civilbefolkningen i områden för att bolagen skulle kunna utvinna olja, enligt rapporten som ett 50-tal frivilligorganisationer i European Coalition on Oil in Sudan står bakom.

En av rapportförfattarna, Egbert Wesserlink, betonar att Lundin Petroleum inte utfört de misstänkta övergreppen. Enligt honom hyrde man i stället in sudanesiska officerare.

Fick hjälp

– Vår slutsats är att Lundin bidragit till att det blev krig i området och inte till fred och utveckling som de själva hävdar, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

Oljebolagen Petronas och OMV var Lundins samarbetspartner i Sudan, och i rapporten hävdas att företagen tidigt fick hjälp av sudanesiska armén och regeringstrogna miliser för att bekämpa andra milisgrupper som försökte stoppa oljeutvinningen.

– Det är inte trovärdigt när Lundin säger att de inte kände till grymheterna och kriget i området, säger Wesserlink apropå att Lundin Petroleum i ett e-brev tillbakavisat anklagelserna.

TT