Nya turer kring Sofia Arkelsten

NYHETER

Hoppar plötsligt av styrelseuppdrag

Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten hoppar av som styrelseledamot i börsbolaget Sweco. Att en person i hennes position har ett sådant uppdrag är mer än sällsynt.

På onsdagen blåste det upp kring Sofia Arkelsten. Efter att det först visat sig att Shell bekostat en seminarieresa till Sydfrankrike dök uppgifter om uppdrag i teknikkonsultföretaget Sweco.

Dagens Nyheter av sig om hennes styrelseuppdrag i företaget där hon blev invald i våras med ett styrelsearvode på 175 000 kronor.

Ändrade sig

Svaret till DN från den moderata presstjänsten var att hon skulle behålla uppdraget. En timme senare var beskedet att hon hade avgått.

Fast den bilden delar inte Sofia Arkelsten riktigt:

– Det har funnits en diskussion hela tiden. Jag gick in det här väldigt öppet och funderat på detta under de senaste veckorna, säger hon till TT.

– Jag visste inte om det skulle kunna gå att förena den här typen av styrelseuppdrag med rollen som partisekreterare. Jag kan konstatera att det blir svårt, jag kommer inte ha den tiden eller energin som jag skulle vilja lägga på Swecouppdraget.

Men är det i din politiska roll över huvud taget lämpligt att ha ett styrelseuppdrag i ett börsnoterat bolag?

– Ja, jag tycker att det har varit viktigt. Och vi har också haft en debatt i Sverige om att det är för få kvinnor i börsbolagens styrelser, svarar hon.

Väcker förvåning

Torbjörn Lindhe, kanslichef på Institutet mot mutor, är förvånad över att Sofia Arkelsten ansåg sig kunna kombinera de två rollerna.

– Jag känner inte till något annat fall, säger han till DN och kallar det "ytterst ovanligt" att en politiker i hennes ställning har ett uppdrag för ett börsbolag.

I samband med att Sofia Arkelsten tillträdde som partisekretare den 11 oktober lämnade hon alla uppdrag kopplade till Stockholmspolitiken.

TT/Aftonbladet