”Man måste stå fri från påverkan”

avEva Buskas, Josefin Berglund

Publicerad:
Uppdaterad:

Varje fjärde väljare tycker att Sofia Arkelsten bör avgå.

Det visar en Sifoundersökning som Aftonbladet lät göra i går kväll.

– Det måste vara väldigt klart att man som riksdagsledamot står fri från påverkan, säger statsministern Fredrik Reinfeldt.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT GÖRA DEN STÖRRE.
KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT GÖRA DEN STÖRRE.

I går kväll frågade Aftonbladet och Sifo 1 000 svenska väljare om de anser att Sofia Arkelsten bör avgå som partisekreterare.

Var fjärde väljare, 24 procent, svarade ja på frågan.

Sofia Arkelsten är en av statsminister Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare. Hon försvarar sin resa till Sydfrankrike för två år sedan som oljebolaget Shell betalade åt henne.

Stöd hos M

Fredrik Reinfeldt själv är försiktigt i sin kommentar kring partisekreterarens Shell-resa.

– Det är viktigt att man i uppdraget som riksdagsledamot har kontakt med omvärlden, lär sig om frågor, det tror jag ger ett bättre beslutsunderlag. Men det ska vara förenligt med uppdraget som riksdagsledamot och man ska vara medveten om att det hela tiden finns gränser, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Enligt Sifo-mätningen får Arkelsten mest stöd för att sitta kvar från Alliansens väljare.

– Bland Moderaternas egna väljare är det bara var tionde som anser att hon bör avsluta sitt uppdrag, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo.

”Är beklagligt”

Fredrik Reinfeldt kan inte se att Arkelsten har brutit mot Moderaternas egna regler gällande bjudresor. Han är nöjd med de svar som Arkelsten själv har gett kring resan.

Samtidigt säger Reinfeldt:

– Det är beklagligt om det uppfattas som att det förekommit otillbörlig påverkan. Det måste vara väldigt klart att man som riksdagsledamot står fri från påverkan.

Arkelsten har berömt Shell i riksdagen, hur ser du på det?

– Då förutsätter jag att hon har haft grund för det.

Publicerad: