Hela Karlstad utan vatten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stora problem på sjukhuset

En omfattande vattenläcka innebär att hela Karlstads och Hammarös kommuner är utan vatten. Totalt berörs runt 100 000 människor.

Eventuellt ställs operationer in vid centralsjukhuset i Karlstad – dialyspatienter har körts till andra sjukhus.

– Vi kan inte utföra en operation direkt efter en annan eftersom vi inte kan diska instrumenten, säger Carina Björk, beredskapsstrateg på landstinget Värmland.

Foto: Foto: LARS HEDELIN

Representanter för Karlstads kommun, Hammarö kommun, landstinget i Värmland, länsstyrelsen och räddningstjänsten har hållit presskonferens om vattenläget som Aftonbladet bevakade på plats. Grundproblemet är att tjälen börjat gå ur backen, berättade kommunrepresentanter. Det är en stor så kallad matarledning som har gått sönder. Det handlar om huvudledningen in till Karlstad. En ledning fungerar fortfarande men belastas nu mycket hårt. De som fortfarande får vatten uppmanas att koka det noga på grund av föroreningsrisken och att vara sparsamma. Det finns även risk för ytterligare läckor på ledningen som fungerar, uppger teknisk personal på kommunen.

Inställda operationer?

Det befaras också att operationer kan komma att ställas in eller flyttas från Centralsjukhuset i Karlstad. Omförflyttningar av fem dialyspatienter har ägt rum till Karlskoga och Torsby.

– Urakuta operationer kan utföras, men problemet är att instrument inte kan diskas efteråt. De smutsiga måste köras till annat sjukhus en timme bort för att diskas, så vi kan inte uföra en operation direkt efter en annan, säger Carina Björk, beredskapsstrateg på landstinget Värmland.

Vatten placeras ut

Kommunen kommer under dagen att placera ut tankbilar vid tre uppsamlingsplatser. I Karlstad har räddningstjänsten placerat ut en tankvagn vid Centralsjukhusets lastkaj.

– Än så länge är det visst tryck kvar i vattenledningarna på Centralsjukhuset, men det är av största vikt att vi snålar på vattnet då vi inte vet hur lång tid det kommer att ta innan läckan är reparerad, säger Jan Söderholm, intendent vid Centralsjukhuset.

– Det måste ha varit ett stort håll, för det forsade ut vatten väldigt snabbt, säger Katarina Lindström, informationschef på Karlstads kommun.

Kan ta hela dagen

Själv blev hon uppringd vid 04-tiden i morse och då var vattnet i kommunen redan slut.

Nu har brottet lokaliserats och arbetet med att åtgärda det är igång. Karlstadsborna kan komma att ha vattnet tillbaka redan under förmiddagen. I Hammarö är det värre – där kan det ta hela dagen att åtgärda problemet. I värsta fall kan det dröja en vecka innan problemen är åtgärdade. Kommunen kommer därför att ställa ut vattentankar.

– I Karlstad börjar vattnet återkomma så smått, men på Hammarö kan det komma att dröja. Hur länge vet ingen i nuläget, säger Jan-Olof Appel, kommunchef, Hammarö kommun.

Publicerad: