”Familjen ska få veta vad man håller på med”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-19

Bearice Ask vill hänga ut sexköpare

Häng ut dem!

I går ville Beatrice Ask skicka ut lila kuvert till misstänkta sexköpares familjer. I dag har hon ändrat sig om färgen men vill fortfarande att anhöriga ska få veta.

– Jag tror att det är effektivare än ett par års fängelse, säger hon

Beatrice Ask.
Beatrice Ask.

På ett seminarium om prostitution i går, torsdag, presenterade justitieminister Beatrice Ask (M) en ny idé: Hon ville hänga ut sexköparna, genom att skicka hem lila kuvert i deras brevlådor.

Häng ut dem

”Jag vill skicka grälla kuvert till sexköparna, för jag tror att det värsta som kan hända en sexköpare är att någon i omgivningen ska få reda på vad de gjort, frun eller grannen (..) Vi borde ha gredelina kuvert, det ska vara tydligt, du är misstänkt för att vara ute och köpt sex”, sade Beatrice Ask under seminariet.

I dag ångrar hon färgvalet, men står fast vid att brottsmisstanken ska rapporteras till familjen.

– Jag försökte uttrycka att jag vill att det ska märkas när man har blivit tagen för sånt här, jag insåg att det var lite dumt med färgen men poängen är att det skulle vara tydligt. Rent praktiskt kanske man inte kan ha färgade kuvert men vi måste visa vilka de är och låta människor i deras omgivning få veta, säger Ask till Aftonbladet.

Låta familjen få veta

Vad hon egentligen menar är att polisen ska skicka delgivningsbrevet, där personen delges misstanke om sexköp, hem till folkbokföringsadressen där personen ofta bor med sin familj. I dag, säger Beatrice Ask, kommer sexköparna alldeles för lätt undan.

– Min uppfattning är att poliser är för tillmötesgående mot sexköpare som vill ha handlingarna skickade till jobbet, till advokaten, ja till vilka andra adresser som helst. Varför ska vi vara tillmötesgående mot de som kränker människor?, säger Ask upprört.

– Familjen ska få veta vad man håller på med. Jag tror att det tar skruv mycket mer än annat, i den meningen att många kommer att avstå, fortsätter hon.

Men om ett barn öppnar brevet?

– Det är nog lika bra att dottern får veta vilken typ hon har till far. Man måste tänka på att inte skydda fel faktor. Om det är en dotter som blivit utsatt för övergrepp av sin far kanske brevet ger henne mod att berätta.

Bättre än fängelse

Beatrice Ask tror att hotet om ett brev hem till familjen eller skadan av ett faktiskt brev är effektivare än flera års fängelse.

– Ja det tror jag. Det är inte många som vill bli upptäckta med byxorna nere, säger hon.

Nu tänker hon följa upp förslaget och stämma av det med sina kollegor.

– Jag måste stämma av med dem. De tycker att jag är lite vild ibland, säger ministern.

Regeringen genomför just nu en översyn av den sexlag som infördes 1999. Resultatet av utredningen presenteras i vår.

Så många har dömts för sexköp:

1999: 10

2000: 29

2001: 38

2002: 37

2003: 72

2004: 48

2005: 93

2006: 108

2007: 85

2009: 69

Fotnot: samtliga dömdes till böter.

Källa: BRÅ