Nyheter

Fallskärmshoppare upptaxeras med 265 miljoner kr

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Hävdar att han bor utomlands – avslöjas av sin blogg

Mångmiljonären och äventyraren säger att han bor i Österrike.

Det tror inte Skatteverket på.

Anledningen: Han avslöjar sig i sin blogg.

Nu upptaxeras mannen med 265 miljoner kronor.

"På kvällarna i Åre inträffar ibland ett fenomen som kallas magic air. I princip innebär det att man kan tuffa runt i sin skärm utan att tappa höjd. Nästan all luft i dalen lyfter lite försiktigt. Det är en väldigt behaglig och rogivande flygning".

Bloggen väckte uppmärksamhet

Texten ovan kommer från den 39-årige mannens blogg. Han skriver vitt och brett om sina äventyr vid bergstoppar i Alperna och vid Åreskutan i svenska fjällen.

Inläggen ger en bild av en man som lever för att hoppa fallskärm, skärmflyga, cykla mountainbike och åka skidor.

Han är också förmögen. 39-åringen har gjort aktievinster på flera hundra miljoner kronor de senaste åren.

Trots det har han bara betalat 6000 kronor i skatt mellan år 2006–2008. Själv hävdar mannen att det beror på att han utvandrade till Österrike 2005 och att han därför ska beskattas där.

"Banden starkare till Sverige"

Men bloggen avslöjar honom, menar Skatteverket. Många av inläggen handlar om var han befinner sig. Därför har myndigheten kunnat slå fast att han tillbringar så pass mycket tid i Sverige att det är här han bör betala skatt.

I bevisningen ingår också anteckningar från en fallskärmsklubb där 39-åringen ska ha gjort hundratals hopp de senaste åren.

– Eftersom han haft en bostad, vistats omfattande, haft sin familj, haft sommarstuga, varit medlem i olika sportföreningar och haft en stor förmögenhet i Sverige har Skatteverket funnit att de personliga och ekonomiska banden varit starkare till Sverige än till Österrike varpå han beskattas fullt ut i Sverige, säger Johan Wejkner, ansvarig handläggare för fallet på Skatteverket.

80 miljoner i skatt

Enligt beslutet i skattenämnden ska 39-åringen skatta för inkomster av optioner, räntor och aktieförsäljningar under 2006-2008.

Resultatet blir en upptaxering med drygt 265 miljoner kronor.

Det betyder att mannen nu måste betala över 80 miljoner kronor extra i skatt.

Skatteverkets beslut kan fortfarande överklagas. Myndigheten vill på grund av sekretess inte uttala sig om mannens inkomster under 2009.

Aftonbladet har sökt 39-åringen utan framgång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: