Nyheter

Säpo fick terrorvarning – före sprängningarna

Av: 

Martin Ekelund

TT

Victor Stenquist

NYHETER

Säpo: "Vi har bra koll på situationen"

Cirka tio minuter före explosionerna skickades ett mejl och en ljudfil till TT, även adresserat till Säpo, där en man vänder sig till "Sverige och svenska folket".

Han hänvisar till den svenska tystnaden kring Lars Vilks målningar, de svenska soldaterna i Afghanistan och säger att "nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör."

– Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten och ert dumma support till grisen Vilks, säger mannen.

"Frukta inte döden"

Därpå uppmanar mannen alla muslimer i Sverige att "sluta fjäska och förnedra er". Han avslutar meddelandet med ännu en uppmaning till "alla mujahedin i Europa och Sverige":

– Nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte döden.

Var i Mellanöstern

Det framgår inte av ljudfilerna om mannen som talar hör till någon organisation. Däremot säger han sig ha varit i Mellanöstern och han ber sin familj om förlåtelse för att han ljugit för dem.

– Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för jihad, säger mannen.

Vilks inte orolig

Helsingborgs Dagblad har pratat med konstnären Lars Vilks som inte är orolig, trots att han nämnts i brevet till Säpo och TT.

– Just nu är det nog inte någon större fara, säger Lars Vilks till hd.se.

Han fortsätter:

– Skillnaden nu mot tidigare är att man vill lägga kollektivt ansvar och belastar svenska folket för att jag inte straffas, man vill injaga skräck i hela befolkningen

Samma mejl

Säkerhetspolisen bekräftar nu för Aftonbladet att de tagit mot samma mejl som även sänts till TT.

– Det kom in till vår registrator. Det är lämnat för kontroll till våra handläggare, säger Michael Gunnarsson, vakthavande befäl på Säpo.

Han vill inte kommentera innehållet eller vem som undertecknat mejlet men medger att det är samma mejl.

– Jag kan se på sändlistan att det bland annat har gått till oss och till TT.

Ingen hann se mejlet

Ingen på Säkerhetspolisen hann se mejlet innan explosionen i centrala Stockholm

För drygt två månader sedan höjde Säpo terrorberedskapen.

– Det finns ett specifikt hot i Sverige. Men att vi nu ligger på förhöjd nivå innebär att vi har bra kontroll på situationen. Vi säger att det inte finns något omedelbart hot, sa Säpochefen Anders Danielsson då.

Säpo följer utredning

Är det här attentatet sammankopplat med den höjning av beredskap som ni gjorde då?

– Den sammankopplingen kan jag tyvärr inte svara på. Förundersökningen ligger fortfarande hos Stockholmspolisen. Säpo följer den utredningen, säger Gunnarsson.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter