Total månförmörkelse på tisdag

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Går att se i stora delar av landet

På tisdag morgon glider månen in i jordens skugga.

För första gången på två år kan vi då se en total månförmörkelse i Sverige.

– Det är vackert. Den blir mörk och röd, säger astronomen Hans Gleisner.

Total månförmörkelse inträder tidigt på tisdag morgon över Sverige. Månen kommer då att se helt röd ut.
Foto: ap
Total månförmörkelse inträder tidigt på tisdag morgon över Sverige. Månen kommer då att se helt röd ut.

Ställ väckarklockan tidigt på tisdag morgon. Från tjugo i nio går det att skåda den totala månförmörkelsen i större delen av Sverige. Vill man vara med från början – redan när skuggan når månen – måste man upp ytterligare några timmar tidigare.

Ser rödbrun ut

– Månen går ner olika tider i landet, först i syd så där blir det svårt att se den totala förmörkelsen. Men går man upp riktigt tidigt får man se den halvskuggad även i Skåne, säger Hans Gleisner.

Den som spanar mot himlen kommer att se hur månen blir mörkare och ser rödbrun ut. Det är mer diffust än en solförmörkelse, och månen kommer att synas bra även då jordens skugga täcker den helt.

Ska bli klart väder

– Ljuset bryts i jordens atmosfär, det gör oftast att månen blir röd. Men man ser den klart och tydligt hela tiden, säger Hans Gleisner.

Fenomenet syns bättre ju längre norrut man är. I Stockholm kan man se en kvart av den totala förmörkelsen, i Sundsvall nästan hela, och i Umeå en dryg timme – förutsatt att det är inte är molnigt så klart. Just nu talar prognosen för att snömolnen som ligger över landet skingras på måndag kväll och ger oss en bra chans att spana in stjärnhimlen.

Gigantisk padda

Till skillnad mot en solförmörkelse är det inte skadligt för ögonen att titta på den skuggade månen. Bäst är det att titta genom ett teleskop.

Förr trodde man på många håll i världen att månen hotades när den var skuggad. I Kina trodde man att en gigantisk padda var i färd med att äta upp den.

Månförmörkelser är inte ovanliga. Ett par gånger per år är månen åtminstone delvis skuggad.

Publicerad: