Valet 2010

Upp till bevis för Ohly

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Mycket står på spel inför kvällens utfrågning

MYCKET ATT BEVISA Vänsterparitets Lars Ohly har allt att vinna i kvällens utfrågning. Men då måste han visa att inte blir ett problem för de rödgröna.
MYCKET ATT BEVISA Vänsterparitets Lars Ohly har allt att vinna i kvällens utfrågning. Men då måste han visa att inte blir ett problem för de rödgröna.

Bråk om skatter, oenighet om utrikespolitiken och tvister om jobbpolitiken.

Samarbetet mellan Lars Ohly och Mona Sahlin har varit allt annat än en dans på rosor.

Men i kvällens SVT-utfrågning måste Lars Ohly visa att allt fungerar.

– Han måste bevisa att han är en samarbetsmänniska, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Lena Mellin.

I kväll har turen kommit till Vänsterpartiets Lars Ohly att ställas mot väggen i Sveriges Televisions stora partiledarutfrågning inför valet.

Och V-ledaren har vind i seglen inför kvällens grillning: Vänsterpartiet går framåt i de senaste opinionsundersökningarna och Lars Ohly har fått igenom en av sina viktigaste profilfrågor i det rödgröna samarbetet – tillbakadragandet av svenska trupper från Afghanistan.

Många ögon på sig

Söndagen är också den perfekta dagen för en partiledare att frågas ut i tv.

– Då är många tittare bänkade i tv-sofforna. Gör Lars Ohly bra ifrån sig kan han knyta en och annan röst. Och han brukar lyckas i såna här sammanhang, han är lugn och skämtsam, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Lars Ohly och Vänsterpartiet har flera gånger beskrivits som ett problem för det rödgröna blocket. Tunga socialdemokrater har bland annat öppet kritiserat samarbetet med Vänstern.

Mycket att bevisa

Lars Ohlys viktigaste uppgift i kväll blir därför att tysta kritikerna och visa att han kan samarbeta, enligt Lena Mellin.

– Han måste tydligt bevisa att inte kommer att ställa ultimatum och krav, att han kan komma överens med de andra partierna inom det rödgröna blocket.

Lars Ohly har tidigare kritiserat blockpolitiken i Sverige. Men det är just tack vare eller på grund av den han kan bli den första vänsterpartisten att sitta i en regering. Frågan är dock vilken ministerpost Lars Ohly skulle tilldelas vid en rödgrön valseger.

"Blir inte utrikesminister"

– Jag tror att han gärna ser sig själv som socialminister, säger Lena Mellin.

Inte utrikesminister som motståndarsidan pekar ut honom som?

– Han skulle nog inte tacka nej till en sådan post, men det är inte troligt att Socialdemokraterna skulle ge honom den.

Inför tidigare val har Vänsterpartiet dansat farligt nära kring fyraprocentsspärren. Men att partiet åker ur riksdagen i år är inte troligt, enligt Lena Mellin

– Visar de sista opinionsundersökningarna innan valet att Vänstern är på väg ut kommer många Socialdemokrater att stödrösta på dem. Lars Ohly kan nog känna sig trygg.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010