”Som pest eller kolera”

Göran Hägglund: Jag kan inte välja mellan Ohly och Åkesson

HELSINGBORG. Sverigedemokraterna är inte värre än Vänsterpartiet, enligt KD-ledaren Göran Hägglund.

– Det är som att fråga: ”Vill du ha pest eller kolera”, säger han till Aftonbladet.

Då hugger Mona Sahlin direkt:

– Det fattas någonting om man inte kan se skillnad på ett vänsterparti och Sverigedemokraterna.

Om dagens opinionsläge står sig väntar parlamentariskt kaos efter valet. Då får varken alliansen eller de rödgröna egen majoritet i riksdagen och Sverigedemokraterna blir vågmästare.

Mona Sahlin (S) har därför öppnat för ett samarbete med Folkpartiet eller Centerpartiet, men Jan Björklund och Maud Olofsson har gett henne kalla handen med hänvisning till att de inte vill sitta i samma regering som Lars Ohly och Vänsterpartiet.

”Kan inte gradera”

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund går längre än så. Han säger till Aftonbladet att han inte kan välja mellan Lars Ohly och Jimmie Åkesson.

– Det är som att fråga: ”Vill du ha pest eller kolera”, det går inte att välja mellan dessa.

Du menar alltså att Jimmie Åkesson och Lars Ohly är lika illa?

–?Båda står för en människosyn och en demokratisyn som jag inte kan förlika mig med. Det skulle bli väldigt konstigt om jag skulle börja gradera dessa.

Och vilken människosyn menar du att Lars Ohly står för?

– En kollektivistisk människosyn där människor ses som precis likadana. Det leder till en uniform politik där man inte lämnar utrymme för individuella skillnader.

Vem som är pest och vem som är kolera kan Hägglund inte svara på.

– Det får de slåss om inbördes, det behöver inte jag ha synpunkter på.

”Det är förskräckligt”

Mona Sahlin (S) blir arg när Aftonbladet återger vad Göran Hägglund sagt:

– Det är förskräckligt. Jag har sagt många gånger och säger det igen: Alla sju partier som sitter i riksdagen i dag är demokratiska partier. Sverigedemokraterna är det inte. Det fattas någonting i demokratisynen om man inte kan se skillnad på ett vänsterparti och Sverigedemokraterna.

Även Peter Eriksson (MP) är upprörd:

– Det är inte så värst länge sen som Sverigedemokraterna tog steget från nasseparti till vad de är i dag. Vänsterpartiet har en historisk belastning, men har funnits i Sveriges riksdag många år och har agerat demokratiskt. Det är en stor skillnad.

”Sympatiserar”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ser Göran Hägglunds uttalande som ett bevis för att SD blir en maktfaktor om de kommer in i riksdagen.

– Det understryker det vi påstått hela tiden: att de i ett skarpt läge inte är helt främmande för att prata med oss. Det jag tror att Hägglund vill säga, men inte vågar, är att han sympatiserar mer med oss än med kommunisten Lars Ohly.

V-ledaren hälsar via sin pressekretare att han inte vill kommentera Göran Hägglunds uttalande.

Publisert:

LÄS VIDARE