Coca-Cola dras in i mordfallet

NYHETER

Uppmanas till bojkott av Martine Vik Magnussens misstänkta mördares familj

Foto: Martine Vik Magnussen festade tillsammans med vänner på inneklubben Maddox samma kväll som hon mördades.

Norska Martine Vik Magnussens, 23, mördare är fortfarande på fri fot.

Nu uppmanar norska politiker internationella storföretag att stoppa samarbetet med den misstänkte mördaren Farouk Abdulhaks far.

Mångmiljardären har bland annat affärer med Coca Cola, Mercedes Benz och Philips.

Foto: Martine Vik Magnussen.

Det är drygt två år sedan studenten Martine Vik Magnussen hittades mördad i ett soprum på en exklusiv adress i centrala London.

När hon hittades hade den misstänkte mördaren, 21-årige Farouk Abdulhak, redan kastat sig i pappas privatplan till hemlandet Jemen.

Där misstänks han ha hållit sig gömd sen dess.

Och eftersom Storbritannien inte har något utlämningsavtal med Jemen har Scotland Yard inte kunnat göra något.

Agerar kraftfullt

Mordfallet beskrivs som ett av de mest uppmärksammande mordfallen på senare år i Norge och norska politiker har fått hård kritik för att de inte gjort tillräckligt i fallet. Men nu agerar man kraftfullt.

Ett brev undertecknat med namn från stortingspartierna skickades i helgen till Coca-Cola, Daimler, Whirlpool och Philips, skriver VG.

I brevet uppmanar politikerna företagen att omvärdera kontakten med mångmiljardären Shahr Abd al-Hak – far till Farouk Abdulhak.

"Skyddar sin son"

Shahr Abd al-Hak är en av Jemens mäktigaste män med stora affärsintressen i olje- och läskindustrin.

– Avsikten med brevet är att han ska använda sitt inflytande så att den misstänkte kan bli utlämnad från Jemen och en rättsprocess kan komma igång. Som det är nu skyddar han sin son på ett sätt som hindra Scotland Yard att komma vidare i saken,, säger Michael Tetzschner, representant för stortinget till VG.

Politikerna har jobbat med brevet sen i somras och det är skrivet tillsammans med Martine Vik Magnussens far.

"Upp till polisen"

Coca-Colas presstalesman i Norge, Stein Rømmerud, säger till VG att det är upp till den lokala och internationella polisen att lösa mordfallet.

– Vi har ingen koppling till den misstänkte, men den misstänktes far är indirekt involverad i Coca-Cola genom att vara en av distributörerna som producerar och distribuerar Coca-Cola i Jemen, Libyen och Egypten.

Stein Rømmerud tillägger att Coca-Cola är lika måna som alla andra att fallet ska lösas.