Ikeas lager för Norden har rasat in

NYHETER

Den tunga snön har orsakat ett takras på Ikeas Nordenlager i Torsvik, utanför Jönköping.

Senast i mars rasade taket på samma lager.

Nu riskerar varuhus i hela Norden att bli utan varor.

Nordenlagret levererar varor till Ikeas varuhus i hela Norden. När de anställda lagerarbetarna i dag kom till jobbet fick de veta att de inte kunde jobba.

En mindre del av lagerbyggnadens tak hade rasat in och av säkerhetsskäl kunde inte arbetarna släppas in.

Brandingenjör Samuel Nyström var ute vid lagret i natt, efter att larmet kommit in före midnatt genom att sprinklersystemet hade gått igång.

Tung snö

– En liten del av taket hade säckat ihop. Det har inte rasat in helt och hållet, men tillräckligt för att rören skulle dela på sig, säger han.

Det är snön i kombination med blåsten som orsakat att tyngden blivit för stor. Samma lager råkade ut för ett takras senast i mars. Då rasade en större del av taket på en annan del av byggnaden.

– Normalt sett ska taken vara byggda för att inte rasa in. I år har snön kommit så pass tidigt, så det är svårt att säga hur man hade kunnat undvika att det här hade hänt, säger Samuel Nyström.

Väntar på hjälp

Ikea väntar nu på att få hjälp av en konstruktör att titta på om det är säkert att släppa in medarbetarna.

Verksamheten återupptogs under eftermiddagen.

– Några av leverenserna kommer inte att kunna gå iväg. Men den stora delen av leveranserna går direkt via producenten. Det kommer inte att innebära någon större påverkan för våra kunder på kort sikt, säger Ylva Magnusson, pressansvarig vid Ikea Sverige.