Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

– En del tror att de är gud

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-15

Ska du följa med till min sommarstuga och jobba på rollen?, frågar den store regissören. Kvinnan åker, trots att pojkvännen bönfaller henne att stanna.

Skådespelaren Tomas Bolme har sett många regissörer utnyttja sin makt.

– En del tror att de är gud, säger han.

Enligt Ekots undersökning har nästan varannan kvinnlig skådespelerska i Sverige utsatts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats. I nästan vartannat fall är det en arbetsledare som trakasserat.

Han trycker sig mot dig

Tomas Bolme, skådespelare och tidigare ordförande för fackförbundet Teaterförbundet känner igen bilden.

– Jag har sett regissörer som tagit sig friheter gentemot kvinnliga medarbetare, säger han.

På teatrarna går snacket mellan de kvinnliga medarbetarna.

– Åk inte hiss med den och den – han trycker sig mot dig, hamna inte i påkläderiet med den och den, berättar Tomas Bolme.

Varför är det så här?

– Det finns flera förklaringar. En är att vårt yrke är ganska intimt, det går ut på att man ska kramas och pussas och låtsas ligga med varandra, vilket säkert förvillar en del människor. Men i huvudsak tror jag att det handlar om jakten på framgång i en mansdominerad stenhård bransch.

Få med mycket makt

Han beskriver det som att några få män bestämmer vem som blir morgondagens stjärna.

– Det är en bransch med stor arbetslöshet. Ytterst få lyckas, men a och o med vårt yrke är ju att lyckas.

Många gånger är skådespelarna beredda att gå hur långt som helst. Och de manliga cheferna kan utnyttja detta.

– I ett land som Sverige, där det inte finns plats för många stjärnor, är de lätt för människor i nyckelpositioner att utnyttja sin ställning. Man har ju hört att "ska du bli något ska du nog följa med upp på rummet". I många fall uppfattar inte ens kvinnorna det som trakasserier.

Råder tystnad

Berättelserna om övergreppen lämnar sällan scenrummen. I ett land som Sverige, där alla inom skådespelaryrket känner alla, skvallrar man inte om sina arbetsgivare. Då kan det vara kört. För alltid, säger filmregissören Colin Nutley:

– Du biter inte den hand som föder dig. Det är synd eftersom det lätt får konsekvensen att få kvinnor vågar berätta, säger han.

Lösning: fler kvinnliga chefer

Både Colin Nutley och Tomas Bolme tror att lösningen heter fler kvinnliga chefer inom kulturlivet. Chefer som ser och som de kvinnliga medarbetarna vågar tala med.

– Tacka gud för att Dramaten har fått Marie-Louise Ekman som chef, säger Colin Nutley.

Han är hoppfull inför framtiden:

– Det blir bättre hela tiden. Förr eller senare kommer det att bli balans även inom film- och teatervärlden och då kommer trakasserierna att minska.