Nyheter

Här avlöjar Wikileaks svenska dokumenten

Wikileaks avslöjar svenska hemligheter

Wikileaks har 802 dokument om Sverige.

Militära operationer, underrättelserapporter och affärsuppgörelser.

USA:s telegram från Stockholm avslöjar en rad hemligheter.

Innehållet i de diplomatiska telegrammen är fortfarande okänt. I går släppte Wikileaks

datum och avsändare för varje meddelande i hela det omfattande materialet om 250 000 dokument.

Men med hjälp av de ämneskoder som anges för varje handling går det redan nu att uttyda vad korrespondensen om Sverige handlat om: Terrorism, Afghanistan, militära operationer, underrättelserapporter och vapenbegränsning. Men också en hel del kommunikation om affärer och svenska ekonomiska förhållanden.

Skadar diplomatin

Utrikesminister Carl Bildt fördömde i går publiceringen och menade att den kan skada diplomatiska förhållanden över hela världen.

Det var i går oklart när innehållet i dokumenten släpps. Enligt Wikileaks kommer publiceringen att dra ut över flera månader.

Sent i går kväll hade 272 dokument publicerats i sin helhet på sajten. De flesta handlar om Iran, och där nämns också Sverige.

I en rapport från amerikanska ambassaden i Paris avslöjas en hemlig uppgörelse om den svenska ambassadören i Iran.

Representera EU

Innan Mahmoud Ahmadinejad skulle installeras som president i augusti 2009 gick EU:s 27 länder samman och beslutade att inte skicka sina ambassadörer på den första av två ceremonier.

Enligt uppgörelsen skulle endast den svenske ambassadören Magnus Wernstedt närvara och då som representant för både Sverige och EU.

”Turbulenta veckor”

Avtalet hölls hemligt för Ahmadinejad, men en fransk diplomat gav USA hela bilden flera dagar i förväg. I Sverige fick UD stark kritik för närvaron som ansågs ge legitimitet åt regimen.

– Det här var ju turbulenta veckor i Iran och huvudstäderna hade en diskussion om hur man skulle göra och då blev resultatet detta. Det var ett politiskt beslut, säger Magnus Wernstedt på telefon från Teheran.

Publiceringen av dokumenten har fördömts kraftigt i USA.

Utrikesminister Hillary Clinton var rasande när hon i går talade till pressen i Washington.

– Det här utlämnandet är inte bara en attack på Amerikas utrikespolitik. Det är en attack mot det internationella samfundet: allianser och partnerskap, samtal och förhandlingar som slår vakt om global säkerhet och ekonomisk framgång, sa Clinton.

USA:s justitieminister Eric Holder har nu inlett en brottsundersökning om läckan.

802 dokument berör Sverige

De tidigaste handlingarna om Sverige är från 13 januari 2006 och det sista från 26 februari 2010.

671 telegram är skickade från amerikanska ambassaden i Stockholm till Washington. Resten är telegram från ambassaderna i Kabul, Helsingfors och andra städer runt om i världen som refererar till Sverige.

71 telegram handlar om vapen och vapenbegränsning.

79 telegram handlar om Afghanistan

80 telegram handlar om Terrorister/Terrorism

81 telegram handlar om underrättelser