Wikileaks tar sikte på bankerna

Vill avslöja korruptionens ekosystem

Julian Assange.
Julian Assange.

Wikileaks avslöjanden om militära operationer, underrättelserapporter och affärsuppgörelser har skakat världen.

Men det som hänt är bara början.

Nästa mål: Bankerna.

Det avslöjar Wikileaks grundare Julian Assange, 39, i en intervju med tidskriften Forbes.

Strax efter nyår släpper sajten Wikileaks tiotusentals dokument, rörande en viss amerikansk storbank.

Vilken eller vilka banker det gäller, avslöjar inte Assange men det kan bli allvarliga konsekvenser för bankerna. Själv säger han att hemligheterna som släpps, skulle kunna stänga "en bank eller två".

Jämför med Enron

Tiotusentals interna, hemliga dokument kommer exponeras på Wikileaks.org och folk världen över, inklusive kunder och konkurrenter, kommer kunna ta del av informationen, bedöma den och föra den vidare.

Assange jämför det kommande avslöjandet med uppgifter som kom fram om den kollapsade energijätten Enron.

– Det finns bara ett liknande exempel. Det är som Enron-mejlen. Varför var dessa så värdefulla? När Enron kollapsade i samband med rättsprocessen, kom tusentals interna mejl ut och de fungerades som ett fönster där man kunde se hur företagets sköttes. Det var alla små beslut som stödde de flagranta brotten.

Sann inblick

Enligt Assange ger de nya dokumenten "en sann och representativ inblick i hur banker uppför sig på vd-nivå på ett sätt som kan komma att stimulera utredningar och reformer".

Han kallar det som kommer avslöjas för korruptionens eko-system.

– Men det handlar också om allt regelbundet beslutsfattande som blundar för och stödjer oetiska metoder: En tillsyn som inte görs, de högsta chefernas prioriteringar och hur de ser till att uppfylla sina egenintressen.

Inte sista attacken

Om han gör verklighet av sina planer, innebär det Wikileaks största attack mot företagsvärlden. Men det lär inte bli den sista.

Assange säger till Forbes att affärsvärlden kan räkna med fler uppföljningar. Han sitter på ett berg av information som underrättelsetjänster världen över skulle göra vad som helst för att lägga vantarna på.

Hälften av informationen rör den privata sektorn.

Publisert: