Nu är sommarens största fest igång

Av: Karin Holmberg, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

120 000 besöker Båstadveckorna

I helgen drog Båstad tennisveckor igång och en av sommarens största fester är ett faktum.

Under de närmsta två veckorna räknar Båstad kommun med att 120 000 besökare kommer dit under tennisveckorna.

– Det är fullrulle på restaurangerna men det är bra ordning på allt och ett stort sportsligt fokus, säger Karin Bengtsson, Turistchef i Båstad.

Skumpan flödar under Båstadveckan. Den här bilden från en fest 2008.
Foto: peter wixtröm
Skumpan flödar under Båstadveckan. Den här bilden från en fest 2008.

De senste åren har veckorna 28 och 29 varit synonymt med en av de största sommarfesterna i Sverige. Under tennisveckorna i Båstad, som detta året pågår under vecka 27 och 28, invaderas den lilla kommunen som har 14 000 invånare av 120 000 besökare. Partystämningen är på topp.

– Det är fullrulle på restaurangerna men det är bra ordning på allt och ett stort sportsligt fokus, säger Karin Bengtsson Turistchef i Båstad.

Tennis och party

I söndags var det invigning för tennisturneringen Swedish Open i Båstad och hela denna veckan spelar damerna. Nästa vecka är det herrarnas tur. Förra året var det 80 000 personer som besökte turneringen och i år räknar man med ännu fler.

– Förra året var damturneringen helt ny så antagligen kommer det fler besökare i år, säger Karin Bengtsson.

1400 kronor om dagen

2007 gjorde Turismens utredningsinstitut en undersökning över hur mycket pengar turisterna spenderade i Båstad under tennisturneringen. Resultatet var 1400 kronor om dagen och sammanlagt rörde det sig om 116 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan.se.

Några nya utredningar på just tennisveckorna finns inte men Karin Bengtsson berättar att turismen förra året omsatte 613 miljoner kronor och Båstad veckorna står för en stor del av pengarna.

Drar vidare

När tennisen och festligheterna sedan är över i Båstad för den här gången så drar festen och en stor del av besökarna vidare till Gotland. Under den inofficiella Stockholmsveckan som infaller vecka 29 fylls ön av festglada turister.

Publicerad: