Valet 2010

Få namn möjliga som efterträdare åt Sahlin

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

Flera kan dock bli
aktuella efter 2014

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att Mona Sahlin sitter säkert som ledare för Socialdemokraterna.

Och om han måste spekulera säger han att de möjliga namnen är få.

– Skulle hon gå nu så är det Thomas Östros eller Sven-Erik Österberg. Sen kan man kanske chansa på Bodström.

Inom partiet är stödet för Mona Sahlin stort. Därför tror statsvetaren och socialdemokraten Stig-Björn Ljunggren att hon kommer att sitta kvar till nästa val.

Men skulle det oförutsedda hända och S behöver hitta en ny ledare finns det få inom partiet som sitter i riksdagen och har den erfarenhet som krävs.

– Ska man byta partiledare under den här mandatperioden så ska man ha någon som sitter i riksdagen. Det är svårt att vara partiledare när man inte sitter i riksdagen.

Tre möjliga namn

De kriterierna skär ner antalet möjliga kandidater ordentligt och på rak arm kommer Stig-Björn Ljunggren bara på tre möjliga namn.

– Thomas Östros eller Sven-Erik Österberg. Kanske även Thomas Bodström. Men att jag har svårt att hitta namn är ju en indikation på att hon inte kommer att avgå.

Östros och Österberg är två kompetenta och regeringsdugliga politiker, menar Stig-Björn Ljunggren som samtidigt önskar att de var mer mediala och lite mindre försiktiga politiker.

Folklig men orutinerad

Outsidern Bodström har andra kvaliteer och svagheter. Styrkan är folkligheten medan hans brist på rutin och djup förankring talar mot honom, tycker Ljunggren.

– Han är ingen typisk politiker och det gör honom lite misstänkt inom partiet. Men å andra sidan är det det folk älskar: Någon som kan både spela fotboll och skriva böcker, nästan samtidigt.

Enligt Stig-Björn Ljunggren är dock det troligaste att Mona Sahlin sitter kvar över nästa val så att eventuella yngre efterträdare kommer in i riksdagen och kan fostras i rollen.

– Veronica Palm står på tillväxt, precis som Luciano Astudillo och Morgan Johansson. Efter nästa val skulle man också kunna plocka in Carin Jämtin.

Wallström utesluten

En möjlig lösning är att partiet tar in en ersättare som kan styra medan de nya förmågorna fostras. Men det tror Stig-Björn Ljunggren blir Sahlins roll.

Folkets favorit Margot Wallström säger han är fullständigt utesluten.

– Ibland när man spekulerar så pratar man om Margot Wallström men det är ett fantasifoster som inte är realistiskt. Hon sitter inte i riksdagen och hon vill heller inte. För det tredje är det osäkert om hon har kapaciteten.

Men i slutändan tror han att Socialdemokraterna har andra problem än Mona Sahlin och hennes mediala framtoning.

– Det dom måste göra är att ta reda på vad de ska stå för. Det handlar om att äntligen byta politisk kurs.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010