Nyheter

Södra Sverige är igensnöat

Av: 

TT-Aftonbladet

NYHETER

Hundratals personer sitter insnöade i södra Sverige.

På Öland får hemtjänstpersonal köra ut med bandvagnar till ensamma äldre.

Snöovädret fortsätter att ställa till med problem. Läget på vägarna är akut i södra Sverige, enligt Trafikverket.

Framför allt är Österlen, Söderslätt i sydvästra Skåne och Öland hårt drabbat. Trafikverket uppmanar trafikanter att inte ge sig ut på vägarna.

– Vi har fortfarande stora problem. Många småvägar är igensnöade, säger Beisi Sundin på Trafikverkets presstjänst.

Körde bandvagnar

På Öland är hundratals boende insnöade. Under juldagen har det bara varit möjligt att ta sig fram på väg 136 längs med västra sidan av ön. Stora delar av den väg som går längs östra Öland, samt de flesta av småvägarna, är helt ofarbara. De enda fordon som kan forcera snömassorna är bandvagnar.

– Det kommer att ta lång tid innan det är farbart. Snön yr och blåser tillbaka hela tiden, säger Mikael Gard, räddningschef i beredskap på Ölands räddningstjänst.

Liksom på julafton körs hemtjänstpersonal ut med bandvagnar till personer som behöver ständig tillsyn.

Mer snö i natt

Prognosen från Trafikverket på lördagskvällen var att alla vägar på Söderslätt skulle vara farbara på annandagens morgon. Någon prognos för Österlen och Öland fanns däremot inte.

Under kvällen ska snöovädret dra vidare norrut mot östra Svealand. Upp till tio centimeter snö och hård blåst riskerar att drabba hemvändande Stockholmare.

Ännu värre blir det längs södra Norrlandskusten. SMHI har utfärdat en klass-2 varning för kusten vid Gävleborgs och Västernorrlands län. Kraftigt snöfall med upp emot 25 centimeter nysnö och hårda vindar väntas under lördagskvällen och natten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Sverige–Polen. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter