Nu är snöovädret här

NYHETER

SMHI varnar för halka och flera decimeter snö

På onsdagskvällen drog ett nytt snöoväder in över Sverige.

Två decimeter nysnö och hårda vindar kan leda till trafikkaos i stora delar av landet.

Snöovädret kommer från Ishavet och svepte in över norra Sverige på onsdagskvällen. Vid midnatt hade det nått fram till Västerbottenskusten och låg i ett band ner mot Sundsvall.

Under natten och torsdagen kommer hela landet att täckas av ett tjockt täcke nysnö.

– Det är ett omfattande snöfall. Upp till två decimeter, säger meteorolog Johan Groth.

Drivor av snö

SMHI har utfärdat klass ett-varningar för stora delar av Norrland, Värmland, Dalarna, västkusten, Skåne, Blekinge och Halland.

Längs kusterna och i fjälltrakterna blir det dessutom blåsigt vilket kommer ge drivbildning och alldeles säkert stora trafikproblem.

– Kombinationen snö och vind gör det meckigt. Framför allt på vägar med åkrar eller liknande omkring kan det blåsa ut mycket snö, säger Jesper Blomster, meteorolog på SMHI.

”Kör inte om”

På räddningstjänsten i Umeå vet man att två decimeter nysnö plus vind innebär fler olyckor.

– Ta det lugnt. Jag avråder från omkörningar. Ska man köra om en lastbil måste man ge sig in i snöröken som bildas bakom dem. Det är vanskligt, säger Lars Tapani, brandchef i Umeå.

Trafikverket varnar för snö- och frosthalka i precis hela landet. På västkusten finns det dessutom risk för is på vägarna eftersom snöfallet kan övergå i regn som fryser på den kalla marken.

Kallare i helgen

I södra Sverige drar den första snön in under natten. I Sveland kommer den mesta snön vräka ner under torsdagsförmiddagen. I Norrland snöar det redan, och snöfallet kommer att fortsätta under hela torsdagen, enligt SMHI.

Enligt Storm kommer en kallfront in under fredagen och då mattas snöfallet betydligt.

Under helgen sjunker temperaturen ned till 25 minusgrader i norra Norrland och runt 2 till 7 minusgrader i Götaland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder