Polisens nya taktik ska stoppa tjuvarna

NYHETER

Vägrånen har minskat

De senaste åren har vägrån mot husbilsresenärer varit något som hört sommaren till men polisen har tagit i med hårdhandskarna och taktiken har gett resultat.

– Vi har sett en dramatisk minskning i antal vägrån, säger kriminalkommisarie Per Arne Nilsson.

Foto: Vägpirater som slår till mot en husbil på en rastplats utanför Uddevalla sommaren 2003. En person i husbilen vaknar och skriker så rånarna ger sig av och grips sedan.

Varje sommar kommer larmrapporterna om vägrånsligor som slår till mot sovande husbilsresenärer men de senaste åren har vägrånen minskat berättar, Per Arne Nilsson kriminalkommissarie i Mölndal.

– Vi har jobbat aktivt med att bekämpa vägrånen sedan de tog fart sommaren 1995 och de senaste åren har det verkligen gett resultat, säger Per Arne Nilsson.

Ny kampanj

Ligorna slår ofta till i trakterna kring Halland och Göteborg och i det området har man jobbat aktivt för att förebygga brotten.

I sommar blir det en ny kampanj mot vägrånen berättar Nilsson.

– Vi har åkt ut till de platser som drabbats mest och informerat alla husbilsresenärer om att de ska vara observanta och det är en taktik som fungerat väl. Vi har sett en dramatisk minskning i antal vägrån, säger Per Arne Nilsson.

I år kommer polisen fortsätta att patrullera på de utsatta platserna och informera de husbilsresenärer som väljer att rasta i området.

En annan sak som, enligt Nilsson, bidragit till att rånen faktiskt minskat är att flera personer har gripits under åren.

– De vi har gripit som senare blivit dömda har fått kännbara straff på runt två och halvt år, säger han.

Säkert att semestra

Men trots att det varje år förekommer en del vägrån så tycker inte Per Arne Nilsson att man ska dra sig för att semestra med sin husbil.

– Det är trots allt väldigt få som råkar ut för rån. Under en promille av de som semestrar med sin husbil utsätts för vägrån, säger Per Arne Nilsson.

En annan sak som är bra att veta är att man har samma juridiska skydd när man är i sin husbil som när man är i sitt hem, berättar Per Arne Nilsson.