Rekordmånga poliser håller inbrottstjuvar borta

avCornelia Mikaelsson

NYHETER

Rekordmånga poliser är på plats i det brandhärjade området Ljusdal för att upprätthålla säkerheten – och hålla inbrottstjuvar borta från evakuerade hem.

– Människors oro för till exempel inbrottstjuvar är något som vi tar i bejakande, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson för polisen region Mitt.

Poliser, från ett flertal regioner, är på plats för att kontrollera att obehöriga inte rör sig innanför avspärrningar.

Enligt Daniel Wikdahl har det aldrig varit så många poliser på plats i Ljusdal kommun som det är just nu. Exakt hur många det är vet han inte - men styrkor från andra regioner är inkallade.

– Vi bemannar dygnet runt sju dagar i veckan så det är extremt personalkrävande. Vi har fått hjälp från andra regioner. Jag är inte helt säker på vilka, men jag tror att det är Stockholm, Östergötland och Väst, säger Daniel Wikdahl.

1 av 7 | Foto: Polisen.
Daniel Wikdahl, presstalesperson för polisen region Mitt.

Inga inbrottstjuvar i sikte

Det är vanligtvis under sommarmånaderna - när alla är på semester - som inbrottstjuvar slår till.

Trots att ett flertal människor har tvingats lämna sina hem har polisen inte fått några indikationer på att tjuvar stryker längs de evakuerade husens väggar.

– Det är ingenting som vi har lagt märke till. Förutom avspärrningar patrullerar vi runt de evakuerade områdena. Och vi har faktiskt inte stött på personer som inte ska vara där, säger Daniel Wikdahl och fortsätter:

– Vi har också kontrollerat en hel del fordon som rör sig i området, inte heller då har det uppstått några misstankar brott.

Underlättar räddningstjänstens arbete

Förutom förbyggande säkerhetsarbete underlättar polisen räddningstjänstens arbete runt bränderna.

– Vi upprätthåller spärrar och dirigerar trafiken. Man skulle kunna säga att vi arbetar för att underlätta för räddningstjänsten. Det kan också vara så att vi står vid evakuerade områden, säger Daniel Wikdahl.

Inbrottstjuvar slog till när det brann i Västmanland 2014

När hundratals människor evakuerades i samband med branden i Västmanland 2014 tog polisen emot minst tre anmälningar om inbrott.

Tjuvarna tog bland annat en tv, laptop och tv-spel från människor som tvingats lämna sina hem.

De var Sveriges fem största skogsbränder 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM