Regn hjälper mot bränderna – men faran inte över
Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2018-07-29
Efter en tuff lördag, med åskoväder som resulterade i strandade helikoptrar, kom under natten en del efterlängtat regn över flera av de omfattande skogsbränder som rasar i landet.
Vid en presskonferens på söndagseftermiddagen tog man tillbaka det VMA som var utfärdat om branden i Älvdalen.
Nu övergår man till eftersläckningsarbete.
Det så efterlängtade regnet har på en del håll gjort nytta mot bränderna.
Men enligt MSB är det för tidigt att säga att faran är över.
– Vi uppmanar till att inte ta onödiga risker och inte gå ut och grilla. Brandrisken är fortfarande överhängande, säger Mikael Tofvesson, biträdande chef för MSB:s operativa avdelning.
Under en presskonferens meddelade Johan Szymanski, räddningsledare vid den stora branden i Älvdalen, att läget var såpass bra att man återkallar det VMA (Viktigt meddelande till allmänheten). Man övergår nu till eftersläckningsarbete.
Under natten har det varit stabilt läge vid brandområdena i Jämtland, Gävleborg och Dalarna.
– Vi har fått signaler från Gävleborg att man inte behöver understöd av flyg framöver, säger Tofvesson.
Franska plan lämnar
Eftersom brandrisken i södra Europa nu är högre och fortsätter att öka kommer de två franska brandbekämpningsplan som bistått i släckningen i Sverige att flyga hem.
– De franska flygplanen återvänder hem på tisdag. De gör sin sista operativa arbetsdag på måndag, säger Mikael Tofvesson.
Även två portugisiska och ett turkiskt plan finns i Sverige för att bistå släckningsarbetet.
Förbereder efterarbete
Vartefter bränderna släcks lämnas ansvaret för eftersläckning och bevakning över till markägarna. För att hjälpa dem med det arbetet kommer MSB att på söndagen lägga ut information som de kan behöva på webbplatsen krisinformation.se.
– Vi behöver också titta på hur vi hanterar nästa skede. Vi jobbar i flera faser för att bedöma problem och risker kring detta, säger Mikael Tofvesson.
En del av det arbetet består i att ta hjälp av länsstyrelsen i Västmanland, som efter de stora bränderna 2014 skaffat sig en hel del erfarenhet och kunskap.
– Den kommande veckan kommer vi att ha ett erfarenhetsmöte med länsstyrelsen i Västmanland bland annat om hur man där jobbade med eftersläckningen, säger Tofvesson.