SMHI varnar för kraftig åska – risk för översvämningar och bränder

Ett häftigt åskoväder rör sig just nu över Sverige och SMHI varnar för kraftig åska i sydvästra Sverige.

Översvämningar och bränder kan väntas i samband med ovädret.

– Det finns en risk för stora störningar i el- och telefontrafiken, säger Jon Jörpeland, meteorolog.

Åska, blixtar och skyfall drar över Sverige. SMHI har gått ut med en klass 1- varning för åska i sydvästra Sverige.

– Vi har haft kraftig åska under förmiddagen och vi tror att den intensifieras under kväll och eftermiddag, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

Varningen innebär bland annat att det kan bli stora störningar i el- och telefontrafik.

Under söndag förmiddag vällde ovädret in över Stockholmsområdet, Västmanland och ner mot Närke. I Stockholmsområdet hade räddningstjänsten under söndag morgon fått in hundratals automatlarm efter att blixtar orsakat tekniska problem på exempelvis sjukhus.

Blixt slog ned i värmeverk

Nicky Soltysik, från Hässelbystrand i Stockholm, vaknade till åskan. Från sitt fönster såg han när blixten slog ned i värmeverket i Hässelby.

– Jag vaknade när det smällde vid sextiden. Det har varit sån extrem torka så jag blev jätteglad när regnet kom, säger Nicky Soltysik.

Rör sig norrut

Det är inte vanligt att SMHI varnar för åska. Oftast är prognoserna för osäkra för att säga var åskan kommer att slå till, men under söndagen kommer åskan att röra sig upp från sydvästra Götaland och norrut mot Dalarna. SMHI räknar med minst 500 blixtar per timme och per tusen kvadratkilometer i det berörda område.

– Det är störst sannolikhet att vi kommer upp i de mängderna i de områden vi utfärdat varningen, säger Jon Jörpeland, meteorolog.

Först framåt kvällen och natten kommer åskan att avta, spår SMHI.

Risk för översvämningar och bränder

Under lördagen slog åskan hårt mot västkusten. En storbrand bröt ut i en villa i Fagered efter att blixten slagit ned och ett skogsområde på 3 500 kvadrat i Göteborg stod i brand.

Blixten slår ner i Hässelby i norra Stockholm.
Blixten slår ner i Hässelby i norra Stockholm.

– Det är torrt i backen så det finns absolut risk att åskan kan slå ner någonstans och trigga fler bränder, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Samtidigt har regnovädret redan lett till flera översvämningar. Bland annat Uppsala centralstation svämmades över på söndag eftermiddag.

– Lokalt finns det stor risk att det kommer bli fler översvämningar i landet i samband med de häftiga åsk- och regnskurarna.

Högsommarvärmen stannar – trots ovädret

Det varma vädret kommer att fortsätta in i nästa vecka. Temperaturen kommer att sjunka några grader men ligga kvar på 25–30 grader trots kallfronten och skurarna.

– Högtrycksryggen som legat över landet har varit så kraftig att det behövs mer än den här kallfronten för att den ska brytas ned, säger Mikael Sjöstrand.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN