Facebooks aktie rasar: ”Mardrömsscenario”

Facebooks aktie rasade efter ett sämre delårsresultat än väntat – och jättebolagets värde sjönk med över 1 000 miljarder kronor.

Analytiker pratar nu om att den sociala plattformen står inför ett mardrömsscenario.

– De har presenterat en mycket nedslående utsikt, säger chefsanalytikern Daniel Ives.

Facebooks delårsrapport såg dagens ljus på onsdagen – och visade ett mycket sämre resultat än väntat. I efterhandeln tappade aktien nästan en fjärdedel av sitt värde, när den rasade 24 procent.

Detta innebär att börsvärdet sjönk med 1094 miljarder kronor. När efterhandeln slutade var aktien ner över 20 procent.

Antalet månatliga användare landade på drygt 2,2 miljarder, en bit från analytikernas förhoppningar.

Då giganten i sociala medier är så beroende av att användarna når reklamen som finns på sajten, väger antalet användare otroligt tungt.

Mark Zuckerberg skapade Facebook.
Mark Zuckerberg skapade Facebook.

Nedslående utsikt

Daniel Ives, chefsanalytiker på GBH Insights, som BBC har pratat med, kallar den sociala medieplattformens prognos för ett ”mardrömsscenario”.

– De har presenterat en mycket nedslående prognos, och det kommer att visa sig på börsen, säger han.

Daniel Ives förklarar för BBC att Facebook nu måste lägga mycket resurser på att investera i en förbättrad användarsäkerhet, efter Cambridge Analytica-skandalen.

Det var i mars tidigare i år som man kunde avslöja att kampanjbyrån olovligen fått tillgång till runt 50 miljoner Facebookprofiler – och alla dessa personers data.

”Marknaden säger sitt”

Eva Ossiansson, varumärkesdoktor, menar att Facebook haft det svårt sedan skandalen med användaruppgifterna, och tillägger att giganten även innan dess har fått jobba hårt med att förbli relevanta.

– Nu har vi fått se konsekvensen av när marknaden säger sitt, säger Eva Ossiansson.

Hon menar att det enorma raset av akiten går hand i hand med att förtroendet för Facebook har brustit.

– Man vet inte hur framtiden kommer te sig, och man står inför oro och osäkerhet. Detta samtidigt som man ställer sig frågan hur vi ska fortsätta använda oss av den här plattformen, och hur roligt vi egentligen tycker att det är, säger Eva Ossiansson.

Kostnadsökning på 50 procent

Nettovinsten blev 5,1 miljarder dollar, vilket innebär 1,74 dollar per aktie. Detta kan jämföras med 3,9 miljarder dollar, eller 1,32 dollar per aktie, under samma period i fjol.

Annonsförsäljningen steg under kvartalet med 42 procent – men å andra sidan skedde också en kostnadsökning på 50 procent, till stor del bestående av åtgärder för att förbättra säkerheten efter Cambridge Analytica-skandalen.

Omsättningen steg 41,9 procent till 13,2 miljarder dollar, vilket också innebar en besvikelse för analytikerna.

Publisert:

LÄS VIDARE