Finska försvaret inför vegetarisk veckodag – ministern kritisk

Finska försvarsmakten har fattat beslut om vegetarisk mat en gång i veckan – något som försvarsministern inte gillar.

– Ingen krigar med kraft från en blomkålssmoothie, säger Jussi Niinistö enligt finska Yle.

Debatten om köttets vara eller icke vara inom offentliga verksamheter är ständigt på tapeten – så även i Finland.

Nyligen beslutade finska försvarsmakten att införa en vegetarisk dag i garnisonernas matsalar varje vecka, rapporterar finska Yle.

När den finska försvarsministern nåddes av beskedet gick han emellertid i taket.

– Enligt ett gammalt visdomsord marscherar en armé på sin mage. Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssmoothie, säger Jussi Niinistö till Lännen Media, enligt Yle.

Jussi Niinistö, försvarsminister i Finland.
Jussi Niinistö, försvarsminister i Finland.

Ideologisk tvångsmatning

Förändringen införs enligt majoren Eija Pulkki, som ansvarar för försvarsmaktens matförsörjning, på grund av hälso- och klimatskäl. Försvarsministern kallar emellertid initiativet för en ideologiskt grundad tvångsmatning.

– Det behövs inget ideologisk tvångstrugande. Det är OK för mig om armén serverar spenatsoppa och ägg, men det är inte OK om alla tvingas äta samma sak. Det är uttryckligen att truga om det inte erbjuds alternativ, säger han till Yle.

Pengarna ska inte gå till pizza

Finska försvarsmaktens egen personaltidning uppger att 88 av 20 000 värnpliktiga är vegetarianer. Försvarsministern oroar sig över att soldaterna ska göra av med sina pengar på skräpmat.

– Det är också fråga om beväringarnas dagpeng. Det är inte bra om beväringarna använder sina pengar på pizza i soldathemmet i stället för att äta på kasernen, säger Jussi Niinistö till Yle.

Försvarsministern uppger att han ska begära en utredning av ärendet.

Publisert:

LÄS VIDARE