Igelkott fick tömmas på luft – efter att någon sparkat på den

avMalin Wigen

Anders Fredblad på Grönskans viltrehabilitering fick ta emot en uppblåst, skadad igelkott – som troligen blivit sparkad på, skriver Södermalmsnytt.

– Den var stor som en basketboll, den var extremt uppsvälld, säger han till Aftonbladet.

För några veckor sedan anlände en djurambulans, med en uppblåst igelkott, till Grönskans viltrehabilitering på Ingarö i Stockholms län.

– Jag öppnade lådan och såg att den var stor som en basketboll, den var extremt uppsvälld, säger Anders Fredblad, viltrehabiliterare på Grönskan.

Då han aldrig sett något liknande innan tog han kontakt med en expert som har lång erfarenhet gällande igelkottar.

– Hon kände direkt igen symtombilden. Hon har hjälpt igelkottar som varit uppsvällda tidigare men aldrig på det här extrema sättet.

De undersökte igelkotten tillsammans och tog beslutet om att djurambulansen fick föra den till Evedensias djurklinik vid Roslagstull i Stockholm, skriver Södermalmsnytt. Där började de dränera den på luft, sammanlagt två liter. När de gjort det så blåstes den upp igen. Det var då de upptäckte att igelkotten hade en skada på bihålan – bilhålan läckte in luft när den andades vilket gjorde den stor igen.

– De har haft otroligt många igelkottar de vårdat och det här påminde inte om någon trafikskada eller lunginflammation. Det är högst troligt att den blivit sparkad med tåspetsen i ansiktet, säger han och fortsätter:

– Det är knappt att det finns ord för hur man kan begå sådana grymheter mot försvarslösa djur, jag tycker att det är för jävligt.

1 av 2 | Foto: Grönskans viltrehabilitering
Så såg igelkotten in när den kom till djurkliniken.

”Mår jättebra nu”

Till slut lyckades de få ihop bihålan så att igelkotten slutade att läcka. Och nu befinner den sig hos Anders igen på Grönskan där den får antibiotika och rehabiliteras.

– Den är pigg och mår jättebra nu. Den springer runt i sin inhägnad.

Tanken är att den ska släppas ut i naturen med andra igelkottar som Anders har hand om.

Han har delat med sig av igelkottens öde på Grönskans Facebooksida och flera personer förfasas över det den utsatts för.

– Kom ihåg att det ser lite värre ut än vad det är, de har en väldigt elastiskt hud. Självklart var det så att den led, men inte så mycket som man kan tänka sig, påpekar Anders.