Storbrand på skärgårdsö uppges under kontroll

TT

Publicerad 2018-08-05

En kraftig brand bröt ut på Björkö i Göteborgs skärgård på söndagen.

Stora rökmoln spreds från ön och boende uppmanades att evakuera – men elden ska nu vara under kontroll.

Branden misstänks ha startat när någon sköt en nödraket.

Larmet om branden på Björkö, en av öarna i Öckerö kommun, inkom strax före klockan 18 på söndagen.

Vid klockan 19 gick myndigheterna ut med ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA): Boende i området Mossvägen–Ljungblomsvägen, i öns tätort, uppmanades att omedelbart utrymma.

Elden startade i terrängen, men spred sig snabbt mot öns bebyggelse. Efter klockan 20 meddelades att elden var under kontroll.

Polisen har inga uppgifter om personskador.

"Kaotiskt just nu"

– Det började som markbrand och sedan har det spridit sig, jag har inte riktigt koll på läget, det är kaotiskt just nu, sade Daniel Lyckelid vid räddningstjänsten vid halv åtta-tiden, medan evakueringen av boende pågick.

Ön Björkö är drygt fem kvadratkilometer stor och befolkas av runt 1 500 personer.

Björköbon Jens Kosterhed såg släckningsarbetet pågå 50 meter från sitt hus. Utanför fönstret syntes röken som en dimma.

– Det känns som att de har läget under kontroll, det har slutat vattenbombas, säger han till TT strax före klockan 21.

– Det är så mycket rök att jag inte ser om det brinner på andra ställen. Det blåser ju nästan kuling, det här hade kunnat gå riktigt illa.

Han stod hemma i vardagsrummet när han såg röken närma sig mellan träden. Då sprang han ned till stranden och såg elden ta fart.

– Jag såg inga lågor just då och trodde att branden skulle ta stopp mot berget. Sedan tog det fart rejält och den hoppade över berget in i skogen. Det har brunnit så in i helvete.

Evakueras söderut

De stora rökmolnen har lyft från ön och spridits i östlig riktning, mot Göteborg.

Det finns inga broar mellan Björkö och fastlandet – all trafik går via vattnet. Katarina Wolffram vid Trafikverket berättar att man har satt in en extra vägfärja till Björkö.

– Det är en färja från Hönöleden. Det behövs ju mer kapacitet för att få över all brandpersonal och alla fordon. Däremot tar vi inte över några privata bilar till ön, säger Wolffram.

Det är oklart hur många som evakuerade området som påverkades av branden, då många lämnat hemmet självmant. Då röken spred sig västerut dirigerades människor i sydlig riktning. Sent på kvällen hade ett antal människor fått återgå till sina hem.

Tre helikoptrar har deltagit i släckningsarbetet och en polishelikopter har hjälpt till med översiktsbilder.

Vittnen såg nödraket

Redan i ett tidigt skede fanns det en misstanke att branden orsakats av en nödraket som skjutits från en båt vid Björkö. Med anledning av detta upprättade polisen under kvällen en anmälan som gäller allmänfarlig vårdslöshet och brott mot explosiva varor.

Flera personer har vittnat om att så skulle vara fallet.

– Det är inget vi kan bekräfta, men vi jobbar fortfarande med det och det är för att underlätta arbetet som vi gör anmälan, säger polisens presstalesperson Hans Lippens till TT.

– Man har sett den i luften, där syns den på flera hundra meters höjd.

Det finns i nuläget ingen misstänkt för brotten.

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral berättar för GT att en person med motorproblem sköt upp en nödraket i området tidigare under dagen, men kan inte bekräfta någon koppling mellan det och branden.