Så tänker demokraterna sabotera för Trump

NYHETER

Under sina första två år i Vita huset har president Trump klagat konstant över den ”häxjakt” han anser sig vara utsatt för.

Ändå kommer det sannolikt att kännas som en västanfläkt jämfört med vad som nu väntar när demokraterna dragit gång "operation grilla Trump".

Den klassiska rocklåtstiteln "You ain´t seen nothing yet" är förmodligen en bra lägesbeskrivning för Trumps återstående tid av mandatperioden. Detta sedan demokraterna fått makten i representanthuset och nu på allvar kommer att använda sina möjligheter att starta utredningar mot presidenten vid sidan av den Rysslandutredning som den särskilde åklagaren Robert Mueller driver.

Tidigare har Trump skyddats av att republikanerna haft majoritet och blockerat alla försök att via kongressens utredningsfunktion skaffa fram information som kan skada presidenten.

1 av 3 | Foto: TT
Donald Trump.

Lägg namnet Jerrold Nadler på minnet. Han kommer att förekomma flitigt i nyhetsrapporteringen framöver. Nadler är ordförande för representanthusets justitieutskott och har meddelat att han tänker begära in handlingar om 60 personer och organisationer i Trumps omedelbara närhet. Det gäller inte bara människor i hans administration utan även nära affärskontakter. En av personerna är Trumps äldste son Eric.

Partisk och orättvis

Syftet är att ta reda på om presidenten missbrukat sin makt eller har olagliga intressekonflikter på grund av att han driver sitt fastighetsimperium vidare trots att han är president. Det hjälper inte att Trump hävdar att han överlåtit den dagliga skötelsen av företaget till sina söner.

Nadler har redan gjort klart att hans personliga uppfattning är att presidenten gjort sig skyldig till brott och att kommitténs utredningar kan sluta med ett riksrättsåtal även om det ”ligger långt fram i tiden”.

Det går nästan inte en dag utan att Donald Trump klagar på twitter eller i olika uttalanden om hur partisk och orättvis den utredning är som granskar om han på något sätt samarbetade med Ryssland för att vinna presidentvalet. Gång på gång kräver han att utredningen omedelbart läggs ner.

Rysslandutredningen bedrivs i det tysta. Robert Mueller säger ingenting. Det enda som kommer ut är när åtal väckts mot olika individer, ett antal av dem före detta nära medarbetare till Trump. En kongressutredning kan på många sätt bli mycket mer offentlig och därmed skadlig för presidenten.

Flod av läckor

Se bara på utfrågningen av Trumps förre personlige advokat Michael Cohen i kongressen i förra veckan. Även om det mesta var känt sedan tidigare var det ingen högtidsstund för presidenten.

Nadlers kommitté kan om man vill kalla in personer för att vittna offentligt inför utskottet. Medan Muellers utredning varit nästan fri från läckor kan man förvänta sig en flod av läckor från olika kongresspolitiker i de delar som utredningarna inte är helt offentliga.

Trumps irritation över FBI-utredningen är förmodligen bara en krusning på ytan jämfört med den storm som nu väntar. Den öppna fientligheten mellan demokraterna och Trump lär nå nya nivåer precis som aktiviteten på presidentens twitterkonto.

Mueller-utredningen väntas inom kort lägga fram sina slutsatser. Vi vet ännu inte om de innehåller några för Trump förödande nya fakta som leder till ett riksrättsåtal.

Men även om Mueller helt friar Trump kommer den demokratiska majoriteten i kongressen göra allt för att gräva fram presidentens förseelser på andra områden.

Trumps avdrag

En kontroversiell fråga är Trumps deklarationer. Rakt mot vad som är praxis för en tillträdande president så har Trump vägrat att offentliggöra dem. Många, framförallt demokraterna, tror att Trump har något att dölja om exempelvis sina affärer med Ryssland och hoppas kunna tvinga presidenten att lämna ut sina avdrag och skatteinbetalningar.

Oavsett om det finns några hundar begravna eller inte så kommer processen att vara jobbig för Trump och ta kraft från hans försök att bygga mur mot Mexiko eller genomföra andra vallöften.

Att sabotera för Trump och minska hans chanser till omval är precis vad demokraterna vill uppnå.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM