Nyheter

Darfur nobbar Sverige

NYHETER

Svenska fredsbevarande styrkan dras tillbaka – Sudan vill inte ha varken svenska eller norska soldater

Sverige och Norge drar tillbaka erbjudandet om en trupp till den fredsbevarande FN-styrkan Unamid i Darfur.

Orsaken är motstånd från Sudan.

Så sent som i november avfärdade utrikesminister Carl Bildt dem som ville att styrkan inte skulle åka.

Orsaken till att bidraget dras tillbaka är Sudans motstånd till bidraget, enligt ett pressmeddelande från de svenska och norska utrikesministrarna Carl Bildt och Jonas Gahr Støre.

Ministrarna anser att Sudan hindrat Norge och Sverige från att bidra och måste bära ansvaret ”för den situation som har uppstått”.

”Gjorde sig lustig”

Urban Ahlin (s), vice ordförande i utrikesutskottet, är förvånad över att tillbakadragandet kommer först nu.

– Redan den 15 november hade vi en diskussion om det här när Sudans president gick ut och anklagade svenskarna och norrmännen för att vara CIA- och Mossad-agenter, säger han till TT.

– Då sade jag att det här uttalandet riskerade att göra de svenska soldaterna till måltavlor för fundamentalister och ökar risken. Och så sade jag att ”om ingen förändring av läget inträffar vill jag stoppa det svenska bidraget”.

– Då gjorde sig Carl Bildt väldigt lustig över det. Han sade till exempel ”jag tror inte att det är någon som gjort sig någon illusion om att Darfur skulle vara något slags konfirmationsläger”.

Inga officiella besked

Även truppens insatschef, generallöjtnant Anders Lindström, har föreslagit att trupperbjudandet dras tillbaka. Sedan i december har han fått indikationer på att så kunde bli fallet eftersom FN, trots påtryckningar, inte fått den sudanesiska regeringen att godkänna den norsk-svenska truppen.

– När den sudanesiska regeringen inte godkänt förbandet har FN beslutat att dra tillbaka det i samråd med Norge och Sverige, säger Lindström till TT.

Försvarsminister Sten Tolgfors (m) försvarar det sena beslutet med att Sudan löpande sänt signaler och gjort uttalanden mot en svensk-norsk närvaro, men att den sudanesiska regeringen inte gett några officiella besked.

– För oss har det varit oerhört viktigt att in i det sista stå fast och bekräfta den svenska beredskapen och viljan att åka till Darfur, säger Tolgfors till TT.

Förutom det sena beslutet får Bildt och regeringen kritik för att de inte informerat riksdagen om tillbakadragandet.

– Jag tycker att det är väsentligt att regeringen faktiskt informerar oppositionen om så här viktiga saker. Det här är det ju faktiskt riksdagsbeslut på, säger Urban Ahlin till TT.

Alla parter är överens om att beslutet är beklagligt för befolkningen i det våldsdrabbade Darfur.

aftonbladet.se/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter