Regeringen: Det här är ett bra system

avDavid Nannini Nilsson

Miljödepartementet: Något förbud mot plastkassar är inte aktuellt

San Francisco i USA har förbjudit dem.

Australien vill förbjuda dem.

Drygt 70 procent i Aftonbladet.ses läsaromröstning vill förbjuda dem.

Men inte miljödepartmentet i Sverige.

– Något förbud mot plastkassar eller någon annan inskränkning mot någon viss förpackningssort är därför inte aktuell, skriver Hannes Borg vid miljödepartementet till Aftonbladet.se.

Australiens regering vill fasa ut plastpåsar helt och hållet under 2008. I går bekräftade landets miljöminister Peter Garrett att ett möte ska hållas i april för att utveckla en strategi som ska snabba på processen.

Sveriges miljöminister Anders Carlgren (c) har avböjt att kommentera ett eventuellt svenskt förbud för plastpåsar. Istället har Hannes Borg, politiskt sakkunnig vid miljödepartementet, svarat på Aftonbladet.ses frågor via e-post:

”Vi har i Sverige ett producentansvar som också omfattar plastkassar. Producentansvaret innebär att producenterna - de som säljer, tillverkar och importerar plastkassar också har ansvaret för att plastkassarna tillverkas med så små resurser som möjligt och också ansvarar för att samla in och återvinna kassarna.

Vi tycker det här är ett bra system, vi är väldigt duktiga på att återvinna förpackningar. Ett förbud mot plastkassar skulle bara rikta sig mot en liten del av alla förpackningar och den resurser som går åt till dessa. Något förbud mot plastkassar eller någon annan inskränkning mot någon viss förpackningssort är därför inte aktuell.”