Tv-licens krävs för mobil och dator

Publicerad:
Uppdaterad:

När tv hamnar på webben blir alla typer av mottagare licensplliktiga – avgiften ska vara teknikneutral

Foto: FELIPE MORALES

Både mobil- och datorägare kan tvingas betala tv-licens.

Även om de inte har någon tv.

– Den dag en helt kanalutbud finns tillgängligt över internet så ska man betrakta det som avgiftspliktig utrustning, säger Radiotjänst vd Anna Pettersson till aftonbladet.se.

Det är SVT:s planer på att sända alla program direkt på webben som kan bli kostsamma för den nya mobila tv-generationen.

Den som skrotar den traditionella tv:n och enbart tittar via mobiltelefon eller dator kommer nämligen att tvingas betala tv-avgift ändå.

– Det finns beskrivet i förarbetet till dagens lagstiftning, säger Anna Pettersson, vd för Radiotjänst, som hanterar tv-licenserna.

Teknikneutralt

Enligt lagen om finansiering av radio och tv i allmämhetens tjänst är tittandet nämligen teknikneutralt. Det spelar ingen roll om man tar in de rörliga bilderna via mobilen, datorn – eller kristallkulan, för den delen. Allt tittande kostar.

Enligt Radiotjänst har man bestämt sig för att kräva avgift först när en hel tv-kanal läggs ut på webben.

Om SVT:s försök blir verklighet kan tv-pejlarna alltså tvingas jaga även mobil- och datoranvändare.

– Vi är inte där idag. Men den dag ett helt schemalagt kanalutbud finns tillgängligt över internet så ska man betrakta datorn eller annan utrustning som gör det möjligt att titta via internet som avgiftspliktig utrustning, säger Anna Pettersson.

Fortfarande traditionellt

Enligt Radiotjäsnt är det så att man idag inte kan ta emot hela kanaltjänster på annat än traditionella sätt, med tv, dator med tv-kort eller olika typer av boxar.

– I praktiken är andra tekniker inte aktuella än. Men i propositionen framgår att all utrustning som möjliggör mottagning är avgiftspliktig, säger Pettersson.

Publicerad: