Nyheter

Visas upp – efter 40 år som död

Av: 

Åke Malm

NYHETER

ROM. Pilgrimerna strömmar till den lilla staden San Giovanni Rotondo i sydöstra Italien.

En kropp begravd för 40 år sedan visas nu för allmänheten.

I går besökte 25 000 personer Padre Pio.

– Det var så underbart, jag vet att han kommer att hjälpa mig, utbrast en djupt rörd kvinna i 55-årsåldern.

Padre Pio är numera Sankt Pio och vördas som ett helgon av katolska kyrkan. Ända sedan 1918 har han tillbetts och miljoner vallfärdat till honom.

Padre Pio hette egentligen Francesco Forgione och föddes i ett utfattigt hem i den lilla byn Pietralcina i Puglia 1887. Redan som liten pojke ansågs han ha haft religiösa upplevelser. Han blev franciskanermunk i den speciella gren som kallas kapuciner.

Men ryktet om honom började spridas på allvar sedan han stigmatiserats 1918, alltså att han bar Kristi sår på händer och fötter. Sedan dess bar han alltid svarta vantar på händerna. Hans stora kraftfulla gestalt med det yviga grå skägget och den enkla franciskanerkåpan tillhörde myten om honom.

I höstas beslöts att hans sedan 40 år döda kropp skulle visas för de troende.

Bär silikonmask

En stor operation inleddes där hans kvarlevor lyftes upp ur kistan och behandlades efter alla konstens regler. En specialfirma i London levererade en silikonmask som täcker hela hans ansikte. Resten av kvarlevorna göms under en ny munkkåpa. Allt förvaras i en glas-urna med luftkonditionering och fuktighetskontroll.

Och nu vallfärdar hundratusentals tillbedjare från hela världen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 700 kr rabatt på dina två första leveranser av matkassar från Middagsfrid!

Middagsfrid

Publisert: