Valfusk i USA – genom tiderna

avErik Wiman

CHICAGO Amerikanska politiker slår sig för bröstet och kallar USA världens främsta demokrati.

Men historien kantas av köpta och stulna valresultat.

Ett av de tidigaste exemplen var när George Washington värvade röster – i utbyte mot sprit.

Misstron mot det amerikanska valsystemet är stor.

Just nu utreds det huruvida organisationen Acorn (Association of Community Organizations For Reform Now) ligger bakom hundratusentals falska röstregistreringar.

Vill koppla ihop

Sedan skandalen blommade upp har republikanerna gjort allt för att koppla ihop Barack Obama med Acorn.

I en av flera reklamfilmer under vinjetten ”Who is Barack Obama” hävdar McCain-sidan att Obama tidigare varit anställd av organisationen.

– Acorn planerade en av de värsta bedrägerierna i vårt lands historia, säger John McCain själv.

– I det här valet kan vi lägga vår röst på en man som inte tar avstånd från en grupp fuskare eller en ledare som inte tolererar den typen av bedrägeri, säger hans vicepresidentkandidat Sarah Palin.

Röster mot crack

Barack Obama slår ifrån sig och säger att han inte alls har med organisationen att göra förutom att han har representerat den i ett rättsärende mot staten Illinois. En rättegång som han vann.

Vid sidan av Acornhärvan har det förekommit uppgifter om försök till valfusk på flera håll i landet. I Alabama har det kommit larmrapporter om att röster köpts i utbyte mot crack, kokain och pengar.

Valfusk inget nytt

Fusk vid vallokalerna går tillbaka ända till 1700-talet i USA. 1742 utbröt upplopp i Philadelphia på valdagen efter att anklagelser spreds om att tyska immigranter nyttjades för att öka röstdeltagandet.

George Washington vann valet i Virgina efter att ha delat ut sprit till alla och envar som la sin röst på honom.

Hans motståndare ville inte anamma metoden och förlorade följaktligen valet.

135 procent röstade

Tidningen The Wallstreet Journal har sammanställt ytterligare händelser genom historien som är föga smickrande för den amerikanska demokratin.

På 1800-talet var New York City ökänt för att i stort sett aldrig genomföra ärliga val. Ett av de värsta exemplen är 1844 då 135 procent av de röstberättigade begav sig till vallokalerna.

ARTIKELN HANDLAR OM