Nyheter

”Min dotter är kvar där inne”

Av: 

Markus Gustafsson

NYHETER

Vartannat hus är jämnat med marken. Åtta våningar höga byggnader har blivit stenhögar.
Husen som står kvar är tömda på familjer
Aftonbladets Markus Gustafsson har åkt genom jordbävningens Sichuan i Kina, där hittills cirka 15 000 människor konstaterats döda.
 Ytterligare 26 000 människor är fortfarande begravda i rasmassorna.

NORRA SICHUAN.

Zhang Rong, 31, vet hur det ser ut i helvetet.

Himlen är svart, allt skakar - och blir till aska.

I skalvet försvinner hennes dotter Qing Xiao, 8.

Lukten är stark i Hanwang, människorna vi möter bär ansiktsmasker. Den är bara en i raden av spökstäder efter jordbävningen i norra Sichuan i Kina.

I en av korsningarna i centrum står Qu Yue Ming, 78. Hon berättar att hon har stått här sedan i måndags tillsammans med sin sons hustru Feng Qiu Xiu, 45. Hon pekar på huset. Det var där de bodde.

–?Min son är kvar där inne. Jag vet att han lever. Men nu slutar de att gräva. Varför åker de hem? Varför ger de upp?

Deras väninna försöker förtvivlat ställa sig framför kranbilen - och stoppa den. De vädjar till soldaterna, de försöker ge mat och presenter till mannen som kör kranbilen. Men det hjälper inte.

–?Jag vet inte om vi kommer tillbaka i morgon. Vi följer bara order, säger en av soldaterna.

I måndags eftermiddag var Feng Qiu Xi i familjens nyöppnade affär i huset. Hennes man låg och vilade i rummet innanför. Hon såg hur en bil flög upp i luften utanför affären. Hon förstod - och skrek allt vad hon kunde till sin man att vakna. Sen sprang hon. När hon kom ut på gatan kollapsade hela huset. Jordbävningen, 7,9 på Richterskalan, vände upp och ned på allt.

–?Jag är säker på att han fortfarande lever. Han var ju på första våningen och han skyddas av de väldigt tjocka väggarna där. Han lever, jag vet det, säger hon.

20 av deras grannar ligger begravda under huset.

–?Men de gräver vid skolorna istället. De säger att det är viktigare att försöka rädda barnen först, säger hustrun Feng Qiu Xi.

–?När husen kollapsade kom flera poliser och räddade en ung polisman som bodde i huset. Sen åkte de bara i väg, säger hennes väninna.

I ett av alla tälten längs vägarna utanför Hanwang bor nioårige Deng Shiyi och hans mamma. De har satt upp sin presenning som ett tält mitt mellan körbanorna. Deras hus finns inte längre.

–?Det var redan fullt med tält längs gatan. Och vi kan inte ha tältet i närheten av husen. Så det fick bli här. Det är säkrare här.

Deng Shiyi och hans mamma berättar att han var i skolan i måndags, han gick på Wudu lågstadieskola.

–?Jag har bara en son. Han och hans klasskamrater i tredje klass hade sådan tur att de var på första våningen, säger mamman.

Deng Shiyi hade just då, klockan 14.30 i måndags, en kort rast.

–?Först såg jag hur stenar ramlade ner i klassrummet. Sen skrek någon jordbävning. Vi följde vår lärare och flydde ut. Hela klassrummet skakade, det lät en massa och saker ramlade ner, säger Deng Shiyi.

När de kom ut tittade de upp mot de andra våningarna.

–?Jag såg upp hur min lärare slogs ner av taket som rasade, huset skakade så hon flög ner och sen föll hela huset över henne.

–?Jag har tre lärare som dog när de räddade oss. En var Qiu Kechuan och en var lärare Pi.

Jiang Ming Xia går över åkrarna för att nå fram till Stadion i Mianyang dit tusentals familjer har körts. Hon har med sig mat, kex och vatten.

–?Jag vill gå hit för att adoptera ett barn om jag hittar någon som är övergiven. Jag har bestämt det.

Hennes 24-årige son Feng Xiaojun, som jobbar som polis, är i Beichuan och försöker rädda folk i ruinerna. Han är förlovad med en flicka från stan.

–?Jag har ju bara en son, säger hon.

Zhang Rong, 31, håller sin nyfödde son Lei Qing Yun hårt i famnen. Hon trängs med tusentals andra familjer inne på Stadion i Mianyang. Hon har inte sovit på tre dagar, inte ätit - bara druckit lite vatten.

–?Sista gången jag såg min dotter var i måndags morse. Hon gick in till mormor i staden för att sedan gå till skolan.

Hon kan inte hålla tillbaka tårarna.

–?Jag tror min dotter är uppe i bergen. Jag har hört att läraren tog med sig alla barnen från skolan dit. Min man har åkt dit för att leta.

Zhang Rong, hennes man Lei Zeqing och den tre månader gamla sonen var hemma i huset i byn Shaba i måndags eftermiddag. Hon tror dottern Qing Xiao, 8, var i skolan. Men hon vet inte säkert. Kanske var hon hemma hos mormor som också är försvunnen tillsammans med hennes syster och hela hennes familj.

–?Himlen blev svart, marken och allt skakade. Men vi hann springa ut. Efter bara några sekunder hade huset kollapsat. När vi tittade så var allt var borta.

Wang Qing Liang, 45, sitter för sig själv på Stadion. Han säger att han inte kan tänka längre, det går bara runt i huvudet på honom. Han har inte sovit på tre dygn.

–?Jag jobbade på åkern, plötsligt hörde jag något högt ljud från himlen. Jag hörde hur träden lät och jorden rasade.

När han tittade upp mot sitt hus var det redan jämnat med marken.

I huset fanns hans mamma.

–?Det var som om husen exploderade. Det blev inget kvar, helt platt.

–?Sedan gick till Beichuan för att hitta min fru. Men vi kunde inte hitta henne. Vi såg döda överallt, ibland hittade vi folk som levde och vi försökte hjälpa dem.

Frun hade varit i stan och sålt kosmetika på marknaden.

–?Jag är säker på att hon är död. Det var bara ruiner där.

Han gick vidare för att hitta sin sons fru.

–?Jag skrek ut hennes namn. Wang Qin! Wang Qin!

–?Jag är här! Jag är här! Jag hörde någon i ruinerna som svarade. Jag frågade är du verkligen Wang Qin? Ja, det är jag. Det är jag. Snälla hjälp mig, svarade rösten.

Ett stort cementblock hade ramlat ner över henne och slagit hårt mot huvudet

–?Mitt huvud är så tungt, hjälp mig. Dra upp mitt huvud först.

–?När jag drog upp henne såg jag att det inte var min sons fru. Då sa hon att hon hade tio tusen yuan i sin ficka. Hjälp mig och jag ger dig alla pengarna, sa hon. Jag drog upp henne.

Hon var allvarligt skadad och de bar henne till sjukhuset. Han visar hennes rosa börs full med pengar

–?Jag har inte ens räknat dem, jag har inte rört dem. Jag vill inte ha dem, säger han och visar den rosa börsen.

I börsen ligger en bankbok med kvinnans namn, Huang Qin.

Wang Qing Liang har fortfarande inte fått kontakt med sin son. Sonen vet varken vad som har hänt hans mamma eller hustru.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

MSN Ireland | Breaking News, Sports, Weather, Hotmail & Outlook emailSkalvets offerÄr du på plats?
Publisert: