Vatikanen erkänner utomjordingar

Påvens främsta astronom säger att det kan finnas liv på Mars

Nu har Vatikanen bestämt sig för att det kan finnas rymdvarelser och liv på andra planeter. Påvens främsta astronom säger att man kan tro både på Gud och rymdvarelser – varelserna kan till och med vara utan arvssynd.

Forskaren och Jesuitprästen Gabriel Funes, chef för Vatikanens observatorium, tror att det kan finnas intelligenta varelser på andra planeter. De är skapade av Gud och kan vara mer högtstående än vi, skriver han i Vatikanens dagstidning.

– Precis som det finns en mängd varelser på jorden, kan det finnas andra varelser som Gud har skapat. Det står inte i motsättning till vår tro, för vi kan inte sätta gränser för Guds kreativa frihet, säger han till tidningen uppger TT.

Gud skapade Big Bang

Funes menar att sökandet efter utomjordiskt liv inte strider mot tron på Gud. Funes tror också att universum uppstod genom Big Bang. Men inte heller det motsäger Guds existens, anser han.

– Gud är skaparen. Det finns en mening med skapandet. Vi är inte resultatet av en olycka.

Vissa rymdvarelserna kan även ha fördelen av att vara fria även vara fri från arvsynd, spekulerar han.

Kyrkan hade fel om Galileo

När det gäller katolska kyrkans fördömande av astronomen Galileo för fyrahundra år sedan säger Fader Funes att de gjorde ett misstag. Nu menar han att det är dags att se framåt, uppger BBC.

Vetenskap och religion behöver varandra, och många astronomer tror på Gud, försäkrar han sina läsare.

För att visa sitt vetenskapliga engagemang, ordnar Vatikanen en konferens nästa år i samband med 200-årsdagen av Charles Darwins födelse.

Publisert: