Rörig start för Zimbabwes parlament

NYHETER

Mugabes öppningstal möttes med burop

Foto: Robert Mugabe anländer till parlamentets öppnande.

Zimbabwes nyvalda parlamentet öppnades officiellt på tisdagen.

President Robert Mugabes parti Zanu-PF är inte längre i majoritet i underhuset, och hans öppningstal ackompanjerades av burop.

För första gången i hans 28-åriga karriär vid makten var situationen i parlamentet en ny för Robert Mugabes Zanu-PF, vid tisdagens officiella öppningsceremoni.

Oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) är i majoritet i underhuset, och presidentens öppningstal häcklades högljutt av MDC:s parlamentsledamöter. De dök upp trots att partiet tidigare beslutat att bojkotta invigningen.

– Zanu är ruttet, skanderade ledamöterna.

Samtal pågår

MDC lämnade också en inlaga till en tjänsteman på parlamentet där de framförde att Mugabe inte har någon rätt att tilltala parlamentet förrän den pågående maktdelningsdialogen avslutats.

Utanför hyllades dock Mugabe av lojala demonstranter, och presidenten lät sig inte störas utan talade optimistiskt om förhandlingarna om maktdelning.

– Banbrytande överenskommelser har slutits och mycket talar för att alla kommer att skriva under, sade Mugabe.

– Valen är bakom oss. Nu är det dags att sätta Zimbabwes bästa först.

Parlamentet ajournerade sig sedan till den 14 oktober.

Liten majoritet

MDC:s nya majoritet i kammaren är den minsta möjliga. De har 100 platser medan Zanu-PF har 99. Dessutom har Zanu-PF majoritet i överhuset vilket innebär vissa möjligheter att stoppa beslut som fattats i underhuset.

Av parlamentets 210 platser håller en utbrytargrupp från oppositionen 10 platser och den sista platsen innehas av en oberoende ledamot.

I måndags erövrade oppositionen dock en central maktposition när MDC:s Lovemore Moyo valdes till parlamentets talman.

TT