Nyheter

Norrmän förbjuds köpa sex även utomlands

NYHETER

Justitieminister Beatrice Ask: Klart intressant

Från årsskiftet förbjuds norrmän att köpa sex inte bara i Norge utan även utomlands.

Justitieminister Beatrice Ask (m) tycker att den norska varianten kan vara intressant även för svensk del.

– Man kanske inte ska springa på bollen direkt, men det är klart intressant, säger Ask.

Beatrice Ask.
Beatrice Ask.

Det norska stortinget håller på att anta en lag som förbjuder sexköp enligt svensk modell. På en punkt går dock Norge längre. Det blir även ett förbud för norrmän att köpa sex utomlands.

I Sverige har redan rests krav på att följa Norge och utvidga sexköpsförbudet. Vänsterpartiets ledamot i riksdagens justitieutskott, Lena Olsson, pekar på att många svenska män åker till Thailand eller tar färjan till Lettland för att köpa sex. Hon anser att det är lika oacceptabelt som att köpa sex hemma.

Utredning pågår

Den förre justitieministern Thomas Bodström (s) uppger för Svenska Dagbladet att det vore ”ett naturligt steg” att följa Norge.

Den nuvarande moderata justitieministern påpekar att en utredning för närvarande håller på att utvärdera den svenska sexköpslagen. Hon vill dock först analysera den norska lagstiftningen, innan hon är beredd att ge utredningen utökade direktiv.

Beatrice Ask, som betonar att hon inte alls är negativt till den norska varianten, kan dock se problem. Det visar det svenska förbud mot sex med barn som även gäller svenskar utomlands. En rapport som Ask tog del av för någon vecka sedan visar att väldigt få brottsanmälningar kommer in, trots att sex med barn är ett brott även i det berörda landet. När det gäller sexköp mellan vuxna så är det däremot tillåtet i de flesta länder

Ska motarbetas

– För mig är det viktigt att en lagstiftning får effekt, men det kan också fungera som en lag om hur man ser på ett beteende och det kan också ha ett värde, säger Ask.

– Jag tycker att prostitution ska motarbetas på alla möjliga och omöjliga sätt. Det mest önskvärda vore att svenska män ansåg sig vara alldeles för att goda människor för att ägna sig åt detta.

TT

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter