Collin: "Det finns inga köpare"

Aftonbladets bilreporter Robert Collin säger att Fords eventuella försäljning av Volvo personvagnar är väntad.

– Det har antytts internt, säger han.

Enligt Aftonbladets bilreporter Robert Collin är det den akuta krisen inom bilindustrin som är orsaken till att Ford nu antyder att en försäljning av Volvo kan vara aktuell.

– Den nye Fordchefen Alan Mulally har den senaste tiden antytt internt att han vill sälja Volvo. Det beror på den akuta krisen. Dels har Ford har inte råd att underhålla Volvo och dels behöver man pengarna, säger Robert Collin.

Men det finns ett problem.

– Det finns inga köpare.

"Drar på sig problem"

Det har under den senaste tiden spekulerats i flera olika köpare, bland annat BMW. Men det är osannolikt, enligt Collin.

– Samma sak med den indiska tillverkaren Tata. De har redan köpt Jaguar och Landrover och har själva bekymmer med konjukturen.

Inte heller kinesiska tillverkare som funnit med bland spekulationerna är aktuella, tror bilreportern.

– Köper man Volvo drar man på sig problem, säger Robert Collin.

Bästa lösningen

Andra förslag som cirkulerat har gått ut på att lastvagnstillverkaren Volvokoncernen köper tillbaka Volvo PV.

– De skulle vara bra ägare. Men Leif Johansson är inte intresserad och inte Renault heller. Nu har de dessutom också kris, och var de inte sugna när det gick bra lär de inte vara det nu heller, säger Robert Collin.

Den bästa lösningen enligt bilreportern är om den svenska regeringen gick in som kortsiktiga köpare.

– Men det finns regelverk inom EU som gör en sådan affär problematisk. Men om Merkel i Tyskland kan gå in och stödja Opel borde det inte vara några problem. Men det gäller att det finns en vilja inom regeringen och att man inte är rädd för EU:s regelverk, säger Robert Collin.

Publisert: