Statsministerns nederlag svider

avLena Mellin

Foto: Fredrik Reinfeldt tvingades för första gången till reträtt.

Regeringen gör reträtt.

Men i grunden ändras ingenting i den omstridda storebrorslagen.

Dina mejl och samtal kan läsas och avlyssnas.

I dag fattar riksdagen beslutet att skicka tillbaka den kritiserade FRA-lagen till försvarsutskottet. Efter en snabbehandling kan riksdagen redan i kväll klubba igenom lagen med några tillägg.

Det är statsminister Fredrik Reinfeldts (m) första stora nederlag i riksdagen. I hela 20 månader har han lyckats hålla pli på ledamöterna i de fyra allianspartierna. Det är en lång tid som fick ett abrupt slut i går.

Revolterade

Storebrorslagen fick tillräckligt många av de egna att revoltera. Inför hotet att de skulle rösta nej tvingades regeringen till reträtt, strax innan gonggongen ljöd.

Men i sak är regeringens nederlag, eller kritikernas seger, inte särskilt stor. Försvarets radioanstalt (FRA) får fortfarande möjlighet att läsa och avlyssna allt telefon- och datatrafik i kabel. Förutsättningen är att trafiken går över gränsen och rör ”yttre hot”, framtida eller nuvarande, mot Sverige.

Det mest kritiserade inslaget i den nya signalspaningslagen är alltså oförändrat. Det är fullt ös när FRA från nästa år övervakar dig, mig och alla andra som använder något misstänkt ord eller ordvändning i våra sms, mejl eller telefonsamtal. Eller besöker någon hemsida som vi inte borde.

Däremot förses FRA med fler överrockar än det var tänkt. Datainspektionen och en kommitté med riksdagsledamöter ska kontrollera att den personliga integriteten inte kränks när FRA massavlyssnar. Betryggande? Inte riktigt.

Fjäder i hatten

Förändringarna är en seger för alliansens revoltörer som Fredrick Federley (c), Annie Johansson (c), Birgitta Ohlsson (fp) och Karl Sigfrid (m). Det är också en fjäder i hatten för alliansens ungdomsförbund som alla är motståndare. Exempelvis delade Charlie Weimers, ordförande i kdu och retsticka, ut George Orwells klassiker om storebrorsamhället, ”1984”, i riksdagen häromdagen.

Men det är också en seger för bloggosfären och sms:arna. I den långa riksdagsdebatten i går vittnade rader av ledamöter om hur de mejlbombats och om hur de påverkats av den heta diskussionen på bloggarna. Det är demokrati i en ny och ganska oväntad form.

Nederlaget svider för Fredrik Reinfeldt. Inte för att han fick backa i sak. Utan för att han faktiskt tvingades till reträtt. Det har inte hänt förut.

ARTIKELN HANDLAR OM