Expert erbjuder gratis Ipred-hjälp

NYHETER

”Jag har fått väldigt mycket kritik”

It-säkerhetsexperten André Rickardsson har ett förflutet på Säpo och regeringskansliet.

Nu går han ut och erbjuder misstänkta fildelare hjälp – helt gratis.

– Nu kanske det är dags för rättssystemet att vakna, säger André Rickardsson.

Foto: Paulin Westerlind
André Rickardsson.

André Rickardsson vid företaget Bitsec har tidigare varit avdelningsdirektör vid Säkerhetspolisen och departementssekreterare vid regeringskansliet.

”Till förfogande”

Mitt i Ipred-debatten går han nu ut via aftonbladet.se och erbjuder sin hjälp till människor som misstänks för fildelning.

– Finns det dem som tycker att de blivit påhoppade på något sätt så ställer jag mig till förfogande med rådgivning – och om det behövs med en opartisk utredning – och givetvis också som expertvittne för att bemöta antipiratbyråns och Ifpi:s påståenden, säger André Rickardsson.

En motsvarande utredning kostar enligt Rickardsson normalt sett 75 000 kronor, och för företag ett par hundra tusen kronor – men nu ställer han alltså upp utan att ta emot ersättning.

– Vart ska folk vända sig om de behöver hjälp? Ska de vända sig till en advokat som tar hur mycket betalt som helst och bara sitter av tiden och inte gör någonting? säger Rickardsson.

”Engagerar mig”

André Rickardsson har redan tidigare varit engagerad som expertvittne i fildelningsmål och har argumenterat emot Ipred-lagen bland annat i Aftonbladets tv-debatt.

– Det är en fråga som engagerar mig, inte just fildelningens vara eller icke-vara, utan rättssäkerheten, säger han.

– I just fildelningsmål verkar det som om alla tappar huvudet, säger André Rickardsson.

– Nu kanske det är dags för rättssystemet att vakna och säga att det är samma rättssäkerhet och bevisning som gäller it-brottmål också, säger han.

Fotnot: Den som vill kontakta André Rickardsson i fildelningsärenden kan skicka ett mail till [email protected]

ARTIKELN HANDLAR OM

Fildelning