Nyheter

Skattemiljoner till Scientologkyrkan

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

Svenska kommuner använder sektens tjänster

Svenska kommuner ger skattepengar till den hårt kritiserade Scientologirörelsen som bland annat har Tom Cruise och John Travolta på medlemslistan.

Det avslöjas i kvällens avsnitt av Uppdrag Granskning i SVT.

Sammanlagt har över tio miljoner kronor gått in i rörelsen.

Tom Cruise är en känd anhängare av Scientologikyrkan.

Uppdrag Gransknings kartläggning av kommunernas utbetalningar de senaste fem åren visar att 156 kommuner har använt sig av tjänster från scientologernas så kallade frontorganisationer.

Behandlingshem

Bland annat pekas det internationella behandlingsföretaget Narconon ut som en direktkanal in i Scientologikyrkan.

I Sverige har Narconon ett behandlingshem utanför Eslöv. Enligt Uppdrag granskning skickar de tio procent av alla sina inkomster till scientologirörelsen i så kallade licensavgifter.

Norrköping, Landskrona och Eslöv är tre av kommunerna som använt sig av Narconons missbruksvård. De försvarar sig med att man inte har känt till kopplingen till scientologerna.

Folke Sjöqvist är professor i klinisk farmakologi och har utrett Narconon för Socialstyrelsens räkning. Han anser att behandlingsmetoderna inte bör tillåtas i Sverige.

– De strider mot principen om vetenskap och beprövad erfarenhet, säger han i reportaget.

Förnekar koppling

Aftonbladet.se har pratat med Narconons föreståndare i Eslöv Håkan Larsson. Han vill dementera att föreningen skickar pengar till scientologerna.

– Inte ett öre går till Scientologikyrkan däremot går en bråkdel av våra intäkter till en förening som heter Able och som handhar L Ron Hubbards (Scientologernas grundare) icke religiösa material.

Håkan Larsson säger att det inte finns några ytterligare kopplingar till scientologrörelsen, men svarar när Aftonbladet.se ställer frågan att han själv är scientolog.

– Men det är inget som påverkar mitt arbete på behandlingshemmet, säger han.

10 miljoner kronor

I programmet pekas även Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige och Kommitten för mänskliga rättigheter ut som frontorganisationer inom scientologin. Även de båda är organisationer som svenska kommuner betalat ut stora summor till, enligt Uppdrag Granskning.

De senaste fem åren har 156 av Sveriges kommuner betalat fakturor till verksamheter som kan knytas till Scientologerna. Sammanlagt ska 10 skattemiljoner ha gått rakt in i rörelsen.

Uppdrag Granskning har talat med flera avhoppare från rörelsen. De beskriver den som en toppstyrd sekt vars främsta mål är att generera pengar.

Håkan Järvå tillbringade 14 år inom rörelsen innan han hoppade av. Han berättar att han utbildades till agent i dess egen underrättelsetjänst.

– Allt oönskat beteende bestraffas. Vissa inslag betecknar jag som hjärntvätt, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: