”Det är otroligt”

Av: Karin Henriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den historiska dagen firades i Sverige

När parlamentet i Kosovos omröstning om självständighet avslutats utbröt ett våldsamt jubel i albanska föreningens lokaler i Skärholmen i södra Stockholm. Det dansades, hojtades och skreks.

– Det här är otroligt. Jag har skrikit, härjat, studsat, hoppat och skrattat i dag, säger 52-åriga Zoja Stridh, till TT.

Brittiska, amerikanska, svenska och EU-flaggor prydde lokalen. Men allra mest viftades det med den röda flaggan med den albanska svarta tvehövdade örnen.

Firandet startade också omedelbart på Stortorget i Malmö där flera hundra personer samlats. Med fyrverkeri och dans firade albanerna sin självständighet.

Hela dagen syntes i Malmö bilar med den albanska röda och svarta flaggan som stack ut genom rutan. Och i centrum på gågatan gick ungdomar och viftade med flaggan.

Det blev ett evigt tutande från bilarna.

– Folk som störts har hört av sig och det gäller även mindre städer runt om i Skåne och också i Blekinge, säger Mikael Persson, informatör vid Skånepolisen.

I Landskrona blev det trafikstockning vid Rådhustorget när firandet inleddes på eftermiddagen. 200 personer fanns där inför självständighetsförklaringen.

Albanska kvinnoföreningens föreningshus i Örtagårdsparken i stadsdelen Rosengård var proppfull och musiken dånade ut över parkområdet. Inne i huset var smårätterna framsatta och ringdansen som böljade in och ut ur lokalen speglade glädjen.

– Vi hann inte ställa till med något storslaget men vi kommer att fira in på småtimmarna, säger föreningens ordförande Lirije Latifi.

– Det är en jättestor dag för alla albaner.

Många albaner har åkt hem den här veckan för att fira självständigheten, berättar hon. Och hon tror på att det ska gå att undvika konflikter med serberna.

– Jag tror att Kosovo kommer att utvecklas i demokratisk anda och också gå med i EU, säger hon.

Publicerad: