17 hus i Älgarås mot 1 i Sundbyberg

avSusanna Vidlund, Tobias Österberg

I Sundbyberg kostar en villa med fem rum och kök i genomsnitt 5,6 miljoner kronor. För lika mycket får man 17 exakt likadana villor i Älgarås utanför Töreboda.

Fastighetsbyrån låter varje vår sina mäklare bedöma värdet av en genomsnittsvilla på olika orter runt om i landet.

Den villa som bedöms, Sverigevillan, är byggd 1980, har fem rum och kök, är på 140 kvadratmeter och har en tomt på 500 kvadratmeter. Den är belägen strax utanför stadskärnan. Var i Sverige villan ligger är helt avgörande för priset.

Dyrast och billigast

Dyraste Sverigevillan ligger i Sundbyberg utanför Stockholm där den kostar 5 600 000 kronor. Den är tätt följd av Danderyd och Lidingö, också utanför Stockholm. Där kostar Sverigevillan 5 500 000 kronor.

Billigaste villan finns alltså i Älgarås där den går loss på 325 000 kronor, följd av Nyland utanför Kramfors och Åtorp utanför Degerfors.

Överlag har priserna stigit sedan april förra året men utvecklingen har inte varit lika spikrakt uppåt som tidigare år, skriver Per Johnler, vd på Fastighetsbyrån i en kommentar.

Han tror på en fortsatt svag ökning av priserna under året, om inget dramatiskt händer i världsekonomin som drar ned den svenska konjunkturen rejält.