Svenskar fast i översvämningar

NYHETER

Tropisk storm slog till mot populärt turistmål

Hanoi (TT) Minst 100 människor har omkommit och 50 saknas i norra Vietnam efter att den tropiska stormen Kammuris dragit fram över landet.

Ett tiotal svenskar sitter fast i den översvämningsdrabbade vietnamesiska provinsen Lao Cai, alla mår bra.

Nu förbereder landet på en ny storm som är på väg.

Renée Peyron, andra ambassadsekreterare på Sveriges ambassad i Hanoi, sade till TT på måndagen att man haft kontakt med tolv svenskar. Samtliga befinner sig väl.

– En del av dem finns på sina hotell, andra försöker ta sig till Hanoi, vilket är besvärligt eftersom tågförbindelserna är nere.

Dödstal kan stiga

Bland svenskarna finns minst en barnfamilj.

– Vi rekommenderar att svenskarna stannar kvar på sina hotell och inte försöker ta sig mot Hanoi på egen hand såsom läget är nu, säger Peyron som understryker att det kan finnas fler i området än de tolv som ambassaden haft kontakt med.

Den tropiska stormen Kammuri drabbade provinsen i förra veckan med jordskred och översvämningar som följd. Antalet döda befaras komma att stiga och var på måndagen omkring 40 bara i Lao Cai, där också ungefär lika många saknas.

Ny storm på väg

Räddningsmanskap försökte under måndagen undsätta isolerade områden i den bergiga provinsen som gränsar till Kina, rapporterade Reuters.

Ett tropiskt lågtryck över Tonkinbukten väntas föra med sig ännu mera regn under måndagskvällen, uppgav regeringen i ett meddelande riktat till militär och polis i området. Regeringen uppmanade till höjd beredskap vid fördämningar och till att ”evakuera människor och egendom från utsatta områden”.

Lokala myndigheter uppgav att många vägar har skurits av, vilket lett till stora problem i kommunikationerna. Därigenom har det också blivit viss brist på förnödenheter.

Provinsen och särskilt området Sa Pa är mycket populärt bland turister, inte bara västerlänningar utan också vietnameser.

TT